Rise lanserar supermaterial

rise-tyg-960640.jpg

Spindelsilke har petats från tronen som världens starkaste biomaterial. En tunn tråd av spunnen nanocellulosa kan användas för allt från flygplansvingar till artificiella senor i kroppen. Nu har Karl Håkansson, Rise, tilldelats Blue Sky Young Researchers Innovation Award för sin banbrytande forskning.

– Från flera håll märker vi ett ökande intresse inom näringslivet för användning i olika tillämpningar. Därför gör vi nu en satsning inom Rise med målet att skala upp framställningen i en kontinuerlig process, berättar Fredrik Rosén, marknadschef Rise Bioekonomi, om genombrottet för det forskningsområde som snabbt blivit ett av världens hetaste.

Karl Håkansson har tillsammans med kollegor vid Rise och KTH utvecklat en ny metod att spinna nanocellulosa till en tunn och stark tråd. Trådens styrka beror på att fibrillerna i träfibern är ordnade i samma riktning. Den nu patenterade metoden handlar kort om att omvandla vätska med fibrer till gel som i ett vattenflöde blir en lång tunn tråd av nanofibriller.

Det som är riktigt spännande är att vi nu för första gången har ett material med nanoegenskaper som går att tillämpa i makroformat.

karl håkansson, forskare, RISE

Många användningsområden

Mätningar som utförts vid synkrotronanläggningen Petra III visade att materialet, egenskapsmässigt, är både starkare och hela åtta gånger styvare än spindelsilke vilket tidigare ansetts vara det starkaste biomaterialet.

– Resultaten är givetvis spektakulära men det som är riktigt spännande är att vi nu för första gången har ett material med nanoegenskaper som går att tillämpa i makroformat, säger Karl Håkansson.

Applikationerna kan vara allt ifrån högpresterande material för medicinskt bruk som inte stötes bort av kroppen till biobaserade lättviktsmaterial i bilar, flygplan, möbler, textilier och konstruktion.

Gel blir tråd

Tråden tillverkas i en flödescell där två strömmar av vatten snabbt flödar från två håll mot en tredje ström, som innehåller nanofibrillerna. Det gör att fibrillerna ordnar sig i samma riktning. Genom att sänka pH-värdet fäster fibrillerna vid varandra. Resultatet är att det bildas en gel, som i vattenflödet blir en lång tunn tråd av nanofibriller.

19 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng