Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu granskas GDPR

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 oktober 2018 säkerhet

people-gdpr-960640.jpg

 Samtycke är speciellt eftersom det måste lämnas frivilligt och det inte får finnas för stor ojämlikhet mellan den registrerade personen och den personuppgiftsansvarige. Samtycken ska också kunna återkallas, vilket ställer stora krav på verksamhetsutövarna att ha strukturer och rutiner för detta. Vi har sett att samtycken ibland samlas in trots att behandlingen kan motiveras på annan grund. Här behövs vägledning, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

En annan granskning rör dataskyddsombud och är en fortsättning på en tidigare som påbörjades i sommar. I den såg man en anledning att titta på informationen som ska ges till de registrerade om vem som är dataskyddsombud, och hur den personen kan kontaktas.

Ett tredje projekt ska förklara skillnaderna mellan personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

 Många av dagens it-lösningar bygger på att ett biträde sköter driften åt den som är ansvarig för de personuppgifter som hanteras. Det finns flera frågor som rör gränsdragningen mellan dessa roller som är viktiga att utreda. Dessa tre är de stora, planerade granskningarna som vi genomför under hösten. Till detta kommer även ytterligare granskningar som vi kan komma att inleda efter till exempel klagomål eller på eget initiativ när det finns brister som bedöms vara så pass allvarliga att de behöver granskas närmare, säger Lena Lindgren Schelin.

Senaste nytt

Passar perfekt i 3D

18 mars 2019

De flesta har väl stått i ett provrum och undrat om kläderna är måttade efter Snövits sju dvärgar. För e-handelskunder blir lösningen att beställa hem flera plagg och skicka tillbaka de som inte passar, vilket är ett växande miljöproblem. Avatarer och 3D öppnar nya möjligheter att hitta rätt storlekar.

SKL:s plan till regeringen

18 mars 2019

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

Pimpade pixlar

15 mars 2019

Det mänskliga ögat är överlägset all kamerateknik. Nu visar ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, att man med hjälp av teknik kan förbättra sensorn i kameran så att bilderna blir mer likt det vi ser med blotta ögat.

Einride ut på vägarna

15 mars 2019

Transportstyrelsen har gett Göteborgsföretaget Einride klartecken att utföra tester med självkörande lastbilar på allmän väg. Därmed blir Einride den första helt förarlösa lastbilen i Sverige i trafik.

AI mot diabetes

14 mars 2019

Det är känt sedan länge att diabetes typ 1 medför en ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdom. Nu har forskarna tagit hjälp av AI för att identifiera vilka faktorer som har tydligast samband med sådana komplikationer.

Regeringens krav på 5G

14 mars 2019

Regeringen vill kunna stoppa företag som inte uppfyller säkerhetskraven från att delta i uppbyggnaden av de nya svenska 5G-näten.