Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu granskas GDPR

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 oktober 2018 säkerhet

people-gdpr-960640.jpg

 Samtycke är speciellt eftersom det måste lämnas frivilligt och det inte får finnas för stor ojämlikhet mellan den registrerade personen och den personuppgiftsansvarige. Samtycken ska också kunna återkallas, vilket ställer stora krav på verksamhetsutövarna att ha strukturer och rutiner för detta. Vi har sett att samtycken ibland samlas in trots att behandlingen kan motiveras på annan grund. Här behövs vägledning, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

En annan granskning rör dataskyddsombud och är en fortsättning på en tidigare som påbörjades i sommar. I den såg man en anledning att titta på informationen som ska ges till de registrerade om vem som är dataskyddsombud, och hur den personen kan kontaktas.

Ett tredje projekt ska förklara skillnaderna mellan personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

 Många av dagens it-lösningar bygger på att ett biträde sköter driften åt den som är ansvarig för de personuppgifter som hanteras. Det finns flera frågor som rör gränsdragningen mellan dessa roller som är viktiga att utreda. Dessa tre är de stora, planerade granskningarna som vi genomför under hösten. Till detta kommer även ytterligare granskningar som vi kan komma att inleda efter till exempel klagomål eller på eget initiativ när det finns brister som bedöms vara så pass allvarliga att de behöver granskas närmare, säger Lena Lindgren Schelin.

Senaste nytt

Drönare granskar bron

18 september 2020

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt

MS AI-tips

18 september 2020

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Miljarder till bredband

17 september 2020

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Självkörande utan skuld

17 september 2020

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Mindre ensam med robot

16 september 2020

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Sensorer sopsorterar

16 september 2020

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.