Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mot vård som tjänst

Med nya tekniska hjälpmedel ökar behovet av att lyssna på klienter och patienter. Om vi vill gå mot en vård som gynnar alla bör den utformas mer som än en tjänst än som en produkt. Det menar kvalitetsteknikforskaren Jonas Boström.

– Tjänstedesign är för mig hur vi utformar de tjänster som vi levererar och hur vi utformar olika sorters tjänster, som kan handla om hur man gör ett besök på sin hälsocentral, säger Jonas Boström, projektledare inom forskning och utveckling i Region Västernorrland samt doktorand i kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet.

Ska vården bli mer än tjänst än en produkt?

– Ja, jag tänker att vi behöver förflytta vårt mindset lite. Vi har tidigare sett på sjukvård som en sorts produkt, men vi behöver snarare se på det som en tjänst, tänker jag.

Varför är det viktigt?

– Jag tror att det är viktigt för att vi också ska komma bort ifrån traditionella silos där var och en gör sitt. Idag sitter många i sina produktionsenheter där man styr väldigt mycket mot siffror och utförda ingrepp och liknande, istället för att se hur vi exempelvis får ut folk i arbete igen.

Hur kan tekniken hjälpa oss här?

– Vi vet att det är förändringsprocesser som ligger bakom hur vi bättre ska kunna använda oss av teknik i framtiden för att göra bättre tjänster för medborgare i Sverige och i världen. Vi vet att det är svårt för vi är ganska vana att arbeta enligt traditionella mönster och arbetssätt, när vi rondar eller har möten med patienter, eller kallar patienter till sjukvården. Där tror jag tekniken kan hjälpa oss jättemycket, och det finns redan mycket teknik idag. Vi ser en techpush där vi förändrar våra arbetssätt för att tekniken tillåter det. Men vi har också en utmaning i att vi kan använda tekniken på nya sätt och kanske sätt som vi inte vet idag.

Vilka är de stora utmaningarna i det arbetet?

– Vi har en stark tradition av naturvetenskap i hälso- och sjukvården där vi gärna vill testa våra hypoteser, där vi sedan förkastar det som är fel och arbetar med det som är rätt, vilket förstås är naturligt när man arbetar med sjukdomar och saker som rör liv och död. Men när vi jobbar med tjänstedesign och nya tekniska lösningar, handlar det väldigt mycket om att pröva sig fram. Det står lite i kontrast till den traditionella delen, eftersom man istället ska våga vara innovativ och testa i liten skala, för att sedan utveckla över tid. Det kan vara en stor utmaning.

Är preventiv sjukvård en del i den här tjänstedesignen?

– Ja, idag är sjukvården väldigt reaktiv och vi väntar på människor. Då är det bättre att söka skapa förutsättningar för människor att bevara sin hälsa. Ur ett tjänstedesignperspektiv handlar det väldigt mycket om att se användaren som en resurs för utvecklingen av sjukvården. Då kan vi som människor göra mycket saker själva. All­a kanske inte vill det, men om vi får de som kan och vill att mer kunna ta hand om sig själva med hjälp av teknik eller andra lösningar, får vi också mer utrymme att använda de resurser som är knappa idag till att ta hand om de som verkligen behöver fysiska besök.

Vad hoppas ni uppnå de närmsta åren?

– Att vi har börjat lyssna mycket mer. Vi arbetar mycket med personcentrerad vård också som förhållningssätt, och då tror jag att vi ska bli riktigt bra på att lyssna på dem som vi finns till för, och försöka ta till oss deras berättelser och erfarenheter för att utveckla så bra tjänster som möjligt.

30 oktober 2018 Uppdaterad 31 oktober 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

forsakringskassan960640.jpg

Så förändras F-kassan

20 jan 2020 digit

Försäkringskassan svarar på sex miljoner telefonsamtal per år. För att möta behovet och nå en hög flexibilitet valde myndigheten Anywhere 365, en lokal drift av kontaktcentret och att fler anställda, närmare bestämt 8 000 personer, har möjlighet att svara i telefon.

hamn-deltaterminal.jpg

App i hamn

2 okt 2019 digit

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet. 

två kvinnor sitter och tittar i en mobil.jpg

Unikt steg för sjukvården

23 mar 2018 it i vården

Sverige blev i veckan ett av få länder i världen där vårdtagare själva kan få koll på sina journaler och provsvar oavsett vårdgivare tack vare e-tjänsten Journalen.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

scaWEBB.jpg
video

SCA efter delningen

17 nov 2017 digit

Blockkedjor och IoT är högintressant för SCA. Sedan bolaget delades i somras finns det nu stora möjligheter för it och verksamhet att samordna och skapa nya lösningar.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

ronald caous snip.JPG
video

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

SCA Snip.JPG
video

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.