Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IBM efterliknar naturen

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphots 10 oktober 2018 digit

ladusvala-ibm-960640.jpg

– Vi människor är stolta över vad vi kan åstadkomma, som ett drönarflygplan som kan göra svåra saker som att lufttanka och landa på hangarfartyg. En svala kan se, flyga i hög fart på låg höjd, hitta mat och partner, migrera långa sträckor, sjunga och så vidare, med något som bokstavligt talat är en ärthjärna. Naturen kan åstadkomma imponerande bedrifter med mycket resurssnål teknik. 

– Vi försöker att låta oss inspireras och lära oss av hur naturen gör. Som inspirationskälla har vi exempelvis byggt de neuromorphiska chippen. De har en hög prestanda men liknar våra nervsystem och hjärnor och har därmed en väldigt låg energiförbrukning. Det här är ett område som vi tittar mycket på, och som behövs framöver. 

IBM_MikaelHaglund_beskuren_2281x2281.jpg

Mikael Haglund, teknikchef IBM Sverige.

Se hur molekyler fungerar

Ett annat fokusområde för IBM är kvantdatorer. Men när det handlar om dessa så är Mikael Haglund på det klara med att man idag inte ska överdriva deras användningsområden, men IBM:s arbete handlar mycket om att göra sig redo för en framtid när de kan tänkas börja användas mer.

– Redan idag ser vi hur kvantdatorer kan användas vad gäller materialkunskap. Där ser vi specifika tillämpningar inom kemi och biologi. Vi kommer kunna räkna på hur molekyler faktiskt fungerar, och hur mediciner interagerar med olika celler. Idag är det på en relativt enkel nivå, men det kommer att utvecklas allt mer framöver, och vi ser redan intressen från sjukvården och universiteten.

– Andra området är optimering. Där kan exempelvis bank- och finansbranschen optimera sina positioner och innehåll  i vissa komposita finansiella instrument, och se hur de ska räknas ihop. Det är något som förmodligen inte skulle användas rent praktiskt idag men om några år när datorerna är tillräckligt kraftfulla så kommer de användas. Likadant är det med maskininlärning som skulle kunna ske väldigt mycket effektivare med kvantdatorer framöver. Därför är det viktigt att redan nu förstå tekniken, för att kunna få ett försprång över sina konkurrenter.

Är man intresserad av att testa en enklare kvantdator så finns en sådan tillgänglig på IBM Quantum Experience.

Watson - enkelt och billigt

Ett tredje område som Mikael Haglund vill trycka på för framtiden är IBM:s kognitiva system, och samlingsnamnet för många olika saker inom IBM:s AI-arbete, är Watson. Just nu arbetar företaget med att Watson-tjänsterna ska göras så tillgängliga som möjligt. Priserna börjar från noll och ska kunna användas av vem som helst, ingen ska behöva vara expert för att kunna integrera Watson i sin lösningsportfölj.

– Vi ser en användning från gräsrotsnivå, det behöver inte alltid vara stort och sofistikerat och ett fokusområde för oss framöver är small data. Att lära upp ett AI-system ska inte kräva enorma datamängder. Ska det bara sköta en enkel konversation där någon säger att hon eller han är hungrig, vill ha pizza eller mat, så betyder det samma sak. Det ska AI:n kunna förstå och då behövs small data under träning. Det ska inte krävas några gigantiska datamängder innan man får ett vettigt affärsmässigt resultat ut ur sina applikationer.

Hur ser du på Watsons framtid?

– Vi ser en explosiv utveckling inom egentligen alla Watson-områden, men jag tycker ett intressant område just nu är personality insight där man kan analysera en person utifrån en text som personen skriver. Den typen av analystjänster tror jag kommer bli vanligare att kombinera ihop och använda framöver.

– Att konversera med prylar lär också bli allt vanligare, det är slutletat efter manualer. Sedan kommer man nödvändigtvis inte tänka på att prylen innehåller Watson eller någon annan AI-lösning, utan det kommer kännas självklart att fråga bilen vilken spak som styr vindrutetorkaren eller hur man stänger av helljuset. Sådana funktioner finns väl delvis i finare bilar redan nu men vi kommer att kräva det i allt framöver.

Rekommenderad läsning

IBM kvantdator.jpg

Kvantdatorn knäcker krypto

30 aug 2017 digit

Superkänsliga och extremt smarta. Kvantdatorer kan i realtid beräkna hur molekyler beter sig och kan därför bli allt viktigare för att ta fram nya patent inom biomedicin. Samtidigt finns hotet att det är just kvantdatorerna som kommer att knäcka alla våra lösenord.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

haglund ibm snip.JPG
video

"Vad vi än gör i framtiden kan vi mötas av Watson"

3 nov 2016 digit

Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, pratar om det kognitiva systemet Watson. Det hjälper till inom behandlingen av cancersjuka, det gör filmtrailers och enormt mycket annat. Finns det något som Watson inte kan göra, vilka funktioner får det i framtiden, och finns det kanske något farligt med systemet? 

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Anställd av en AI

26 mar 2018 digit

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt.

tre-industrirobotar-packar-plockar.jpg

Så träffar du AI-eliten

13 feb 2018 digit

När ABB, Ericsson, Astra Zeneca och andra ledande företag diskuterade industrins möjligheter kring AI stod affärsmodeller och forskningens betydelse högt på agendan. Industrins dag var den första i en serie om fem som ordnas av WASP AI, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.

en bild över vatikanen och rom i när solen är i horisonten.jpg

Vatikanen löser språket med AI

28 mar 2018 digit

Italienska forskare vill ta hjälp av AI för att försöka transkribera några av de urgamla texter som finns gömda i Vatikanens enorma samling.

snip adobe AI UTAN KNAPP.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Sensei gör Adobe AI-smart

21 maj 2018 digit

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

krona-pa-bron-till-skeppsholmen.jpg

Världens AI-huvudstad

23 jul 2018 digit

Under några heta dagar i juli samlas världens AI-expertis i Stockholm för att bland annat diskutera framtiden för AI i Europa.

elsa-960640.jpg
video

Statsminister 2022

21 sep 2018 digit

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.