Enklare upphandla smart

liten-flicka-laser-stor-bok.jpg

SKL-koncernens så kallade snabbspår för digitalisering gör det möjligt för kommuner att upphandla genom en förenklad upphandlingsprocess. Redan idag finns det två tjänster inom snabbspåret och fler är på gång. 

– Det här är mycket bra exempel på hur vi genom att använda upphandling som strategiskt verktyg kan sprida och tillämpa innovativa lösningar i praktiken. Nu när det finns fungerande tjänster på marknaden som svarar upp mot ett verksamhetsbehov, då kan vi fånga upp och tillgängliggöra dem för samtliga SKL:s medlemmar genom SKL Kommentus ramavtal, säger Jenny Birkestad, chef för SKL:s avdelning för digitalisering.

Snabbspår innebär att tjänsten går att köpa via SKL Kommentus nationella ramavtal Programvaror och programvaror som molntjänst 2016. Köpet görs genom en förenklad upphandlingsprocess som kallas FKU, Förnyad Konkurrensutsättning.

Snabbspåret bidrar till innovationskraft och en smartare välfärd i praktiken.

jenny birkestad, chef för SKL:s avdelning för digitalisering

– Snabbspåret bidrar till innovationskraft och en smartare välfärd i praktiken. Både Taligenkänning och AI-baserad screening är tjänster som gör välfärden effektivare och mer tillgänglig, säger Jenny Birkestad i ett pressmeddelande.

AI-screening hjälper barn

Taligenkänning används för att tala in istället för att skriva in dokumentation. SKL har nyligen låtit 35 socialsekreterare testa tjänsten med flera positiva resultat. Med den AI-baserade screeningtjänsten kan läs- och skrivsvårigheter hos barn upptäckas tidigare och enklare.

Ramavtalet kan användas av de kommuner som är avropsberättigade, det vill säga har rätt att nyttja avtalet. Kommunen kan också välja att göra en egen upphandling.

17 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng