Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

RPA fixar lönen i Östersund

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 28 september 2018 digit

– Vi började ett pilotprojekt i januari där vi testade att använda en mjukvarurobot. Projektet tog slut i maj och nu är det upphandling på gång, säger Catrin Bitén, systemadministratör, Östersunds kommun.

Vad är det roboten har gjort?

– Roboten har tagit hand om en löneprocess hos oss som heter avslut av anställning. Så den har avslutat anställningar, betalat ut innestående semester, komp och flex och sådant.

Hur har ni gjort, Göran Tronde?

– Vi har byggt en intern e-tjänst som chefen eller av chefen utsedd person har fyllt i när personen slutar, vem som slutar och så vidare. När den personen sedan sparar detta så skickas det till vårt ärendehanteringssystem där den digitala medarbetaren plockar upp ärendet och läser av informationen. Utifrån informationen som är ifylld så loggar den in i vårt personalsystem och gör avslutet samt meddelar den som registrerade det i e-tjänsten när den är klar, säger Göran Tronde, verksamhetsutvecklare, Östersunds kommun.

Varför kände ni att det här var en bra idé?

– Det finns många fördelar med RPA, men den främsta fördelen här var att frigöra tid för dem på löneavdelningen.  De kan nu jobba mer med utveckling och möta kunden och frigöra tid från de repetitiva arbetsuppgifterna som inte skapar speciellt mycket mervärde, säger Göran Tronde.

Har det blivit så, Catrin Bitén?

– Verkligen. Nu när han inte är i bruk så har vi märkt vilken skillnad det är, eftersom vi återigen behöver göra de här arbetsuppgifterna själva. Så nu saknar vi roboten väldigt mycket.

Du har jobbat nära den förstår jag, hur är den att ha som kollega?

– Det är bara fördelar. Han är på plats jämt, gör det vi säger till honom och ger oss andra tid att fokusera på mer värdeskapande arbetsuppgifter.

Vad är på gång härnäst, Göran Tronde?

– Inom en kommun finns det ju massvis med repetitiva processer, så även i Östersund. Så tanken är att skala upp användningen och till att börja med nyttja kapaciteten fullt ut hos roboten vi ska skaffa oss. När vi använde den digitala medarbetaren under piloten i avslut av anställningsprocessen så nyttjade vi endast cirka 15-20 procent av vad den klarar av, så vi vill implementera den i fler processer.

Vad skulle de övriga 80 procenten kunna gå till?

– Vi håller på att utveckla ytterligare en process inom löneenheten, nämligen sjukrapportering till Försäkringskassan, som RPA:n kommer att sköta. Sedan vi ser även exempel hos andra kommuner inom försörjningsstöd, bygglov och så vidare. Så länge det är en regelbaserad, repetitiv process så går den att automatisera.

Rekommenderad läsning

VideoÖstersund1_960x640.jpg
video

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.

snip peter fors.JPG
video

Fastighetsbranschen växer med tjänstefiering

21 sep 2016 digit

Diös fastigheter är ett fastighetsbolag verksamma från Borlänge i syd till Luleå i norr. På företaget är Peter Fors it-ansvarig, och han är helt säker på att digitaliseringen kommer att påverka branschen.

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

snip swedbank1.JPG
video

Swedbank automatiserar för säkerhet

6 okt 2017 digit

Med 16 000 medarbetare i framförallt Sverige och Baltikum har Swedbank en stor och omfattande klientstruktur. Automation ger en snabb och säker leverans och möjlighet till utveckling. 

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

norrtälje.jpg

Robotar automatiserar i Norrtälje

22 dec 2017 digit

I Norrtälje har kommunen robotiserat ansökan till försörjningsstöd. Nu tittar de på om även andra delar av verksamheten kan automatiseras.