Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

RPA fixar lönen i Östersund

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 28 september 2018 digit

– Vi började ett pilotprojekt i januari där vi testade att använda en mjukvarurobot. Projektet tog slut i maj och nu är det upphandling på gång, säger Catrin Bitén, systemadministratör, Östersunds kommun.

Vad är det roboten har gjort?

– Roboten har tagit hand om en löneprocess hos oss som heter avslut av anställning. Så den har avslutat anställningar, betalat ut innestående semester, komp och flex och sådant.

Hur har ni gjort, Göran Tronde?

– Vi har byggt en intern e-tjänst som chefen eller av chefen utsedd person har fyllt i när personen slutar, vem som slutar och så vidare. När den personen sedan sparar detta så skickas det till vårt ärendehanteringssystem där den digitala medarbetaren plockar upp ärendet och läser av informationen. Utifrån informationen som är ifylld så loggar den in i vårt personalsystem och gör avslutet samt meddelar den som registrerade det i e-tjänsten när den är klar, säger Göran Tronde, verksamhetsutvecklare, Östersunds kommun.

Varför kände ni att det här var en bra idé?

– Det finns många fördelar med RPA, men den främsta fördelen här var att frigöra tid för dem på löneavdelningen.  De kan nu jobba mer med utveckling och möta kunden och frigöra tid från de repetitiva arbetsuppgifterna som inte skapar speciellt mycket mervärde, säger Göran Tronde.

Har det blivit så, Catrin Bitén?

– Verkligen. Nu när han inte är i bruk så har vi märkt vilken skillnad det är, eftersom vi återigen behöver göra de här arbetsuppgifterna själva. Så nu saknar vi roboten väldigt mycket.

Du har jobbat nära den förstår jag, hur är den att ha som kollega?

– Det är bara fördelar. Han är på plats jämt, gör det vi säger till honom och ger oss andra tid att fokusera på mer värdeskapande arbetsuppgifter.

Vad är på gång härnäst, Göran Tronde?

– Inom en kommun finns det ju massvis med repetitiva processer, så även i Östersund. Så tanken är att skala upp användningen och till att börja med nyttja kapaciteten fullt ut hos roboten vi ska skaffa oss. När vi använde den digitala medarbetaren under piloten i avslut av anställningsprocessen så nyttjade vi endast cirka 15-20 procent av vad den klarar av, så vi vill implementera den i fler processer.

Vad skulle de övriga 80 procenten kunna gå till?

– Vi håller på att utveckla ytterligare en process inom löneenheten, nämligen sjukrapportering till Försäkringskassan, som RPA:n kommer att sköta. Sedan vi ser även exempel hos andra kommuner inom försörjningsstöd, bygglov och så vidare. Så länge det är en regelbaserad, repetitiv process så går den att automatisera.

Rekommenderad läsning

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

familj-tavlar-vid-billingen.jpg

Skövde utvecklar egen RPA

25 okt 2018 ledarskap

Modellen för Skövdes digitalisering är ett mäktigt bygge som vilar stadigt på erfarenhet och eftertanke. Resultatet blir utveckling i framkant där automatisering för länge sedan slutat vara innovation och nu är en del av vardagen.

kvinna tittar ointresserat och besviket i kameran.jpg

Missen med RPA

11 dec 2019 digit

Det finns stora förhoppningar bland företag om möjligheterna med RPA och intelligent automation. Samtidigt har nästan 70 procent glömt bort ett av de viktigaste resultaten av effektiv automatisering.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

halmsad central.jpg

Mycket mer än RPA

21 jan 2020 digit

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

tre söta robotar städar mot gul bakgrund.jpg
video
Voister Paper - IBM RPA

Botten som lyfter kundtjänst

17 feb 2020 digit

Arbetet i kundernas CRM-system blev snabbt allt mer tidskrävande för Fastighetssnabben. IBM:s molnbaserade RPA-lösning ger mer tid till medarbetarna att ägna sig åt kunder och att genomföra förbättringar.

riksdagshus-sverige.jpg

Politiker utan AI-koll

19 jun 2019 digit

AI-utvecklingen bidrar till en omfördelning av arbete där människors sysslor blir mer kognitivt krävande. Därför måste politiker ta ett helhetsgrepp kring framtidens arbetsmarknad och lärande. Det menar forskaren Joakim Wernberg i rapporten Människor, maskiner och framtidens arbete.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning.