Örebro ökar mest

fina-festliga-fyrverkerier.jpg

Den digitala mognadsgraden i svenska företag och organisationer ökar i 17 av 21 län men det är stora skillnader i förändringstakten. Stockholm ligger kvar i topp sedan förra året men Örebro län ökar mest och går med 11,7 procent från 18:e till andraplatsen i Sverige, visar en ny studie.

I Vismas Digitaliseringsindex 2018 har 612 vd:ar och ekonomichefer i större bolag och offentliga organisationer rankat sin digitaliseringsnivå.

– Årets digitaliseringsindex visar en positiv riktning, men om Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter behöver medvetenheten om de konkreta fördelarna öka i en betydligt snabbare i takt, säger Carola Lissel, vd för Visma Software i ett pressmeddelande.

– De verksamheter som prioriterar att automatisera sina ekonomiska och administrativa processer får en allt större fördel idag, vilket i förlängningen påverkar hela regionen positivt. Att hamna på efterkälken nu kan få stora konsekvenser för konkurrenskraft och tillväxt.

Fem över totalindex

Vid årets mätning är antalet län som tar ett kliv framåt fler än i fjol men det skiljer fortsatt stort, nästan 15 procent, mellan de som kommit längst och de som har en bit kvar i sin digitaliseringsprocess. Riksgenomsnittet landar i år på 48,2 procent och det är en ökning med 7,3 procent jämfört med föregående år.

I år är det bara fem län som placerar sig över totalindex för Sverige, jämfört med nio förra året. Bland de som låg över riksgenomsnittet i fjol är det bara Stockholms län, Gotlands län och Kronobergs län som ligger kvar där. Störst tillbakagång står Västernorrland för och med 8,6 procent går länet från plats tre till plats 19 på ett år.  

14 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng