Enklare med ansiktsscanning

ansiktsigenkanning-i-stallet-for-boardingkort.jpg

Prasslet av svettiga boardingkort kan snart vara ett minne blott på Dullesflygplatsen i Washington DC. Med hjälp av ansiktsigenkänning kan såväl amerikanska som utländska resenärer nu gå ombord utan manuella kontroller. Tekniken halverar boardingtiden och gör resandet mer bekvämt för alla.

Varje år passerar nästan 47 miljoner resenärer Dullesflygplatsen. Med andra ord finns det en hel del tid och andra resurser att spara när SAS, Air France/KLM och United Airlines nu använder sig av biometrisk ansiktsscanning på passagerare som ska flyga hem från USA.

VeriScan-systemet är utvecklat av Washingtons flygplatsadministration i samarbete med USA:s federala tull- och gränspolismyndighet. Tekniken scannar ansiktet på passagerare som närmar sig gaten och jämför bilden med ett foto i en befintlig databas.

99 procent säkert

För amerikanska medborgare är det passfotot, för utländska besökare en bild som togs vid ankomsten till USA. Det tar några sekunder för systemet att scanna och jämföra med galleriet och enligt utvärderingsfasen är tekniken till 99 procent tillförlitlig. Samtidigt blir den manuella kontrollen av varje boardingkort överflödig. Fotona sparas under mycket kort tid.

Halva tiden

Förutom att minska behovet av personal vid gaten tjänar flygbolagen annan kostsam tid. Lufthansa har till exempel kunna boarda 350 passagerare på en A380 på mindre än 20 minuter. Det är hälften av tiden för den manuella lösningen med boardingkort. För passagerarna gör det resan bekvämare och enklare. Vem har inte stått och dubbel- och trippelkollat att man fortfarande har sitt boardingkort i handen?

I november kommer VeriScan finnas installerad på alla internationella terminaler på Dullesflygplatsen och Ronald Reagan Washington National Airport.

Källa: mwaa.com, nextgov.com

 

12 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng