AI för bättre fabriker

kinta-ai-960640.jpg

Startupföretaget Kinta AI vill göra fabriker smartare och mer effektiva kring hur utrustning och maskiner används. Enligt Kinta AI beror 45 procent av sena tillverkningsordrar på fel i schemaläggningen, vilket det snart ska finnas en lösning för.

Steven Glinert, vd Kinta AI, menar att fabriksägare vanligtvis är beroende av mindre smarta program för att fatta produktionsbeslut. Till exempel kan det handla om vilka maskiner som ska användas, vilket kan leda till att maskiner placeras ut vid fel tidpunkt, i fel ordning eller står stilla när de inte borde vara det. Steven Glinert menar att 45 procent av sena tillverkningsordrar beror just på fel i schemaläggningen.

Det här ska nu Kinta AI lösa med hjälp av artificiell intelligens. Enligt Steven Glinert kommer de att köra miljoner olika fabrikssimuleringar där systemet ska få en statistisk förståelse för hur fabriker fungerar och vilka åtgärder som behöver göras för att få bäst resultat. En jämförelse går att göra med Googles AlphaGo, menar han. 

 Om du lär ett neuralt nätverk hur man spelar Go så kan du enkelt lära det hur man spelar schack eller andra spel av den typen också. Och så är det med fabriker också, de ser ofta inte så annorlunda ut mot varandra.

– Jag tror att Kinta AI kan bli en viktig del av tillverkningsprocessen. I framtidens fabriker kommer det att finnas färre människor och mer automatisering, men med ett ökat antal IoT-enheter. 

Källa: techcrunch

12 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng