Pant för plastpåsar

glad-delfin-gillar-paspant.jpg

Nu är Apotekets plastpåsar pantbara via en mobilapp. Satsningen börjar med tre apotek i Stockholm och genomförs i samarbete med PantaPåsen för att minska nedskräpningen och förändra synen på plastpåsar. 

– Förhoppningen är att det här initiativet ska få folk att tänka till och tänka nytt. Vi bygger på människors vana att källsortera och lockar till rätt beteende genom att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket, i ett pressmeddelande.

Visste du att ...

  • Varje person använder cirka 200 plastpåsar om året och varje påse används i snitt i cirka 30 minuter.
  • Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse, under tiden fördelas den i mindre och mindre plastbitar som kan skada både människor och djur.
  • Plastskräp i haven är ett av de största miljöproblemen

Källa: Apoteket

De första fem månaderna i år minskade Apoteket inköpen av plastpåsar med 65 procent jämfört med samma period 2017. Nu går företaget vidare för att förändra konsumentens syn på plastpåsar och förhindra att de hamnar i naturen. Genom att påsen, precis som burkar och PET-flaskor, får ett värde i kronor har kunderna ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta bort. Den som vill kan skänka panten till välgörande ändamål.

Återvinning i hela Sverige

PantaPåsens mobilapp kan enkelt laddas ner och användas av konsumenterna när de källsorterar sina plastpåsar. Appen känner av när mobiltelefonen befinner sig vid en obemannad återvinningsstation där konsumenten enkelt kan skanna streckkoden på påsen och få sin pant.

Pantlösningen med en speciell streckkod på påsarna finns till att börja med tillgänglig vid tre apotek i Stockholmsområdet: Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan. Skanningen kan dock göras på alla obemannade återvinningsstationer i Sverige.

14 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng