Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lita inte på lärarna

Med hjälp av några älskade seriefigurer har eleverna i åk 1 på Långmosseskolan i Göteborg lärt sig ifrågasätta ogrundade rykten och få en bättre förståelse för hur snabbt de kan spridas via sociala medier. De har också fått lära sig en riktigt tuff läxa om förtroende.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 8 augusti 2018 it i skolan

glada-barn-springer-till-sommarlovet.jpg

– När rykten sprids irl förmedlar också kroppen något som kan läsas av och hjälper oss tolka värdet i det som sägs. Men det går ju inte på nätet och det kräver ännu mer kritiskt tänkande även av unga barn som ju tillbringar mycket tid i cyberrymden. Vår utmaning är att utveckla den förmågan utan att måla en för hotfull bild som skrämmer dem från sociala mediers alla fantastiska möjligheter, säger Natalia Lessner som tillsammans med Daniela Gicarevska undervisar årskurs 1 i digital källkritik på Långmosseskolan i Göteborg.

Tempot ställer krav

Det var skrivningarna om digital kompetens i den reviderade läroplanen för grundskolan som fick Daniela Gicarevska och Natalia Lessner att diskutera sig fram till ett pedagogiskt upplägg anpassat till deras elever.

DSC_8818_2.jpg

Daniela Gicarevksa (t v) och Natalia Lessner tar hjälp av Bamse för undervisningen i källkritik.

– Vi har sett det som en utmaning att hitta former för undervisning om digital källkritik ur ett kompetensperspektiv. Källkritik är ju inte ett nytt område men i cybervärlden går allt mycket snabbare än i den fysiska världen och det ställer också extra krav på alla oss användare innan vi trycker på dela, säger Daniela Gicarevska.

De började med att presentera eleverna för vad som är en första- respektive andrahandskälla och hur sanningen förändras i takt med att ett rykte sprids till allt fler. Det åskådliggörs bland annat med den smått klassiska viskleken.

– Vi började med ett ord och när alla fört det vidare gick vi tillbaka steg för steg för att se var i kedjan det blev fel. Det visade sig vara ganska tidigt och det förvånade eleverna. De ville verkligen att det skulle bli rätt och ändå hände detta ... Här fick vi också tillfälle att diskutera källor och vilka källor man kan lita på, berättar Natalia Lessner.

De mystiska isäggen

En annan uppskattad övning i källkritik kallar de isäggen. Den börjar med att Natalia och Daniela påstår att de fått ett brev med okänd avsändare, som berättar att någon har sett isfåglar alldeles i närheten av skolan. De läser brevet i klassrummet och frågan är om någon av eleverna kanske sett de ovanliga fåglarna?

– Eleverna hade inte sett några isfåglar men vi tog med två isägg till en lektion som ytterligare bevis för att fåglarna fanns. Vi analyserade också brevet noga och diskuterade bland annat vem det kunde vara ifrån. När vi efter ett par veckor berättade sanningen blev det ett uppvaknande för eleverna. Man behöver ifrågasätta också det som lärarna säger! Den övningen har gjort dem mycket mer kritiska.

När eleverna på så sätt blivit mer ifrågasättande jobbar klassen vidare med olika strippar om Bamse och hans vänner. Bland annat en där lille Skutt är brevbärare och ska lämna ett brev i mörka skogen, men skräms bort när han hör ett högt vrål. Skutt springer så fort han kan och berättar för alla att det bor ett monster i skogen. Men när Bamse och Skutt går tillbaka till skogen möter de en liten gris som badar – det var grisen som brände sig på nässlor och skrek till i smärta.

– Här blir det väldigt tydligt för eleverna hur viktigt det är att kolla vad som är sant innan man gör som lille Skutt, säger de.

Bra koll på bildfusk

Det är inte enbart ord som kan lura och förvilla. Redigerade bilder är en minst lika stor utmaning men här märker Natalia Lessner och Daniela Gicarevska en annan medvetenhet hos eleverna. Här råder det ingen tvekan om att bilder kan ljuga.

– Vi visade dem ett fotomontage av två barn som rider på en isbjörn och berättade lite om hur barnen åkt iväg till Nordpolen för den här upplevelsen. När vi frågade klassen hur barnen kom upp på björnen var det första svaret vi fick ”Photoshop”. Så när det gäller bilder har de bättre koll och det känns väldigt lovande.

Surfa smart

De berättar att de haft god hjälp i sin lektionsplanering av Digital kompetens i skola och klassrummet av Frida Monsén, samt är UR Skolas Är det sant, om källkritik. Den senare vänder sig till åk 4 och uppåt men kan passa också yngre barn.

Natalia Lessner och Daniela Gicarevska vill också göra barnen uppmärksamma på internets baksida men utan att skrämma dem.

– Vi ställer olika frågor om hur barnen använder nätet och pratar bland annat om skillnaden i att vara taskig mot någon i samma rum, eller på nätet och hur viktigt det är att i båda fallen tänka efter före. Som tiden ser ut behöver barnen också vara medvetna om nättroll och andra avarter. Här frågar vi till exempel ”vad tror du att dina föräldrar är rädda för när du är ute på nätet”? Vår uppgift är att lära dem surfa smart utan att skrämma dem, avslutar de.

Rekommenderad läsning

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

Modell mot guld.jpg

En bild ljuger alltid

10 jan 2018 it i skolan

Idag drivs sociala medier i allt högre grad av bilder och filmer som formar vår världsbild. På Nordlyckeskolan är källkritik ur ett bildperspektiv en självklar del av undervisningen.

Zcooly_Hack_Robot5 tjejhack.jpg

Tjejhack i Göteborg

9 feb 2018 it i skolan

Under sportlovet kan tjejer programmera och bygga robotar på Zcooly i Göteborg.

glad-flicka-kramar-aldre-kvinna.jpg

Klassen som vann Digit

27 apr 2018 it i skolan

Tävlingen Digit går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och it. I år tävlade klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg om att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård. Klass 5a på Torpaskolan vann med sin lösning för hur äldre bättre kan klara sig själva.

tre-glada-kompisar-med-dator.jpg

Ny rapport om digitalt berättande

5 jun 2018 it i skolan

Digitala verktyg i förskoleklassen innebär både möjligheter och svårigheter när barn instrueras att skapa berättelser. Hur barnens berättelser växer fram beror till stor del på vilka instruktioner barnet får och hur förskolläraren stöttar under arbetet visar en avhandling från Göteborgs universitet.

sopor-återvinning-960640.jpg video

Renovas gröna portal

31 maj 2018 digit

I fjol hanterade kommunägda Renova 1 480 000 ton avfall och återvinningsmaterial. Ett arbete som inte bara resulterar i fjärrvärme i Västsverige, utan också mycket kunskap om återvinning. Kunskaper som nu kommer många till del genom en uppskattad kundportal, berättar Mikael Borgman, it- och projektchef på Renova.

tjej meckar i produktionen med en volvobil.jpg video

CEVT bygger för framtiden

11 jun 2018 digit

Geelykoncernens innovationscentrum CEVT, China Euro Vehicle Technology, lever som man lär. Här jobbar it-avdelningen helt agilt för snabb och lösningsorienterad support till Geelys dotterbolag i Europa och USA. Snart samlas alla bolag i Sverige under ett tak byggt för hur vi jobbar 2025.

en lynk & co-bil på en utställning.jpg video

Mer momentum för CEVT

21 jun 2018 digit

Geely behövde inte leta långt när posten som senior vice president it till huvudkontoret i Sveriges automotivekluster skulle tillsättas. Efter tre år i Shanghai tar Nicklas Raask med sig det bästa av två managementkulturer när CEVT nu snabbt expanderar i Europa.

flicka-i-klassrummet-med-skar-penna.jpg

Prisad robot coach i klassrummet

27 jun 2018 it i skolan

LetterMoose är utvecklad för att hjälpa barn med autism att delta i undervisningen. Bakom den prisade läs- och skrivroboten finns tre eldsjälar och några dyra flygbiljetter till Chicago.