Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Landstingen lär av Wannacry

akutpersonal-springer-pa-sjukhus.jpg

Wannacry och Petya haft det goda med sig att det offentliga Sveriges intresse för cybersäkerhet ökat. Nu går utvecklingen mot att kommuner och landsting i allt högre grad samarbetar för att säkra sin kritiska verksamhet. Som stöd för arbetet mot cyberterror kommer snart en åtgärdsplan från SKL och MSB.

– Min förhoppning är att vi får in en cybersäkerhetskoordinator i regeringskansliet. Det är den första grundstenen. Den andra är att få till en civil säkerhetsutbildning i akademien. Just kompetensförsörjningen är också en av akilleshälarna. En sådan satsning kan ta fem-sex år, så det gäller att vi börjar nu, säger Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, vid Försvarshögskolan, under ett seminarium i Almedalen.

Världen över har it-företag tillsammans med underrättelse- och säkerhetstjänster vid flera tillfällen anklagat Kina och Iran för att ägna sig åt spionage av olika slag. Enligt Lars Nicander har Nordkorea troligen legat bakom Wannacry-attacken som bland annat drabbade sjukhus i Storbritannien, och Ryssland låg bakom Petya-attacken mot Ukrainas cyber-immunsystem, där Maersk hamnade mitt i hetluften och förlorade miljontals kronor.

– Här gäller det att ha redundans i sina system och inte tumma på säkerheten när man upphandlar nya lösningar. Här kan jag se vinsterna i att gå samman och ställa krav på leverantörerna. Men överhuvudtaget har hela samhället ett ansvar för att ställa säkerhetskrav i takt med att vi blir allt smartare.

Prioritera mera

En utmaning i sammanhanget är de självständiga landstingen och kommunerna som behöver hjälpas åt i sitt säkerhetsarbete. Här gäller det att börja prioritera.

– Jag skulle vilja att man identifierar vilka verksamheter som är mest kritiska om de skulle gå ner. Vi är väldigt duktiga i Sverige på att vilja hålla allt i det offentliga för lika viktigt, men i sådant här läge när resurserna inte räcker till att säkra allting samtidigt, måste man prioritera, säger Klas Lindström, grundare och vd för cybersäkerhetsföretaget 4C Strategies.

Kommunerna genomförare

De senaste åren har det dock rört på sig. Framförallt i kommunala ledningsgrupper dyker frågan allt oftare upp på dagordningen.

– Det är mycket annorlunda nu än för bara ett år sedan. Många fler engagerar sig i frågan och det känns som vi är inne i någon sorts uppvaknandeperiod, och jag tror att det är viktigt att det kommer just från toppen och kommunledningar, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL. 

SKL har nyligen tecknat en överenskommelse med MSB för vad landstingen ska göra och prioritera för att lägga fram en plan som kan komma alla till del.

– Kommunerna ska göra vad de är bäst på och har mycket erfarenhet av, nämligen att praktiskt genomföra saker. Här kommer ett nära samarbete med näringslivet bli viktigt för att vi ska bli tryggare på sikt, säger hon.

Efterfrågan på samarbete med näringslivet i säkerhetsfrågor är något som Mats Lundbäck, CTO på Telia, ser många exempel på.

– Det är i första hand dialogen som är viktig nu, så att alla är med på vilken part bör och ska göra vad. Fler sektorer måste samverka, sektorer som kanske inte är vana att ha kontakt, men som har ett gemensamt intresse av informationssäkerhet. Ett råd till alla är att öva, öva, öva, för att se vad man är kapabel att klara av och vilka bitar som behöver upprustas, säger han.

 

 

16 augusti 2018 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto adobestock

Rekommenderad läsning

livboj ligger på vattenytan.jpg
ett samarbete med ibm

IBM hindrar WannaCry

18 dec 2019 säkerhet

Antalet cyberattacker ökar snabbt mot kommuner, regioner och annan samhällskritisk verksamhet. I regel tar det 279 dagar att upptäcka och hantera ett dataintrång. IBM:s it-säkerhetsplattform ger ett förebyggande skydd mot cyberattacker.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

cloudactfrihetsgudinnan.jpg

Inga problem med Cloud Act

5 jul 2019 säkerhet

När Cloud Act trädde i kraft förkunnade Esam att den amerikanska lagen kan utgöra sekretessproblem. Nu menar Microsoft, SKL och advokat Caroline Olstedt Carlström att utlåtandet var drastiskt och att Cloud Act inte innebär några ökade risker för offentlig sektors molninvesteringar.

tjej klättrar i berg i ett grand canyon-liknande landskap.jpg

Säkerhetsåret 2018

20 dec 2018 säkerhet

Lösningar inom IoT står för en allt större del av hot och risker och medan hypen för kryptovalutor minskar så blir blockkedjor allt hetare och kan regleringar som GDPR vara en hjälp till ett säkrare samhälle. 

personal-springer-pa-sjukhus.jpg

SKL litar på molnet

14 nov 2018 säkerhet

SKL står redo att svara på frågor från kommuner och landsting efter eSams rättsliga uttalande i måndags. Sedan affären med Transportstyrelsen har organisationen arbetat med frågan om säkerhetsrisker vid outsourcing av molntjänster i nära samarbete med bland annat MSB.

tva-robotar-som-pratar-med-varandra.jpg

EU lyfter AI

6 nov 2018 säkerhet

Europas satsningar på digital utveckling med fokus på AI ligger EU:s ministerråd för konkurrenskraft varmt om hjärtat. Redan i år lanseras en handlingsplan för AI, som ska gälla fram till 2025. Ökad cybersäkerhet och industrins konkurrenskraft är Sveriges fokusområden.

polis på motorcykel närmar sig övergångsställe.jpg
video

När mobilen räddar liv

8 okt 2018 digit

Nu finns det möjlighet att knyta en walkie talkie-funktion till smarta telefoner. Förhoppningen är att det ska bli nästa generations kommunikationsverktyg för räddningstjänsten, enligt Robert Nordström, teknisk affärsutvecklare på Telia.

surfplatta-i-varden.jpg

Säkrare vård med MSB

4 okt 2018 säkerhet

MSB har presenterat en rapport med åtta rekommendationer om hur landstingen ska arbeta systematiskt med informationssäkerhet. SKL välkomnar resultaten och tar nu fram ett verktyg för medlemmarnas fortsatta säkerhetsarbete.

EU-terror-ny-lag-960640.jpg

EU:s nya krafttag mot terror

22 aug 2018 säkerhet

EU överväger att införa nya lagar som kommer att tvinga techbolag, som exempelvis Facebook, Twitter och Youtube, att ta bort terroristprogaganda från sina plattformar.