Kina utvecklar AI-ubåtar

kinesiska muren.jpg

Kina utvecklar AI-styrda autonoma u-båtar. Farkosterna är tänkta att bevaka delar av Sydkinesiska sjön och delar av Stilla havet. 

Ubåtarna kommer att kunna upptäcka minor och, om det skulle behövas, utföra kamikaze-uppdrag. De kommer att vara helt förarlösa och vara byggda för att klara uppdrag helt utan mänsklig inblandning, och själva ta hänsyn till strömmar och annat i haven för att navigera sig fram.  

South China Morning Post skriver att ubåtarna ska vara i bruk redan år 2020, och att det är ett steg för att bemöta liknande marina militära satsningar som bland andra USA har gjort. USA har exempelvis utvecklat en så kallad anti-ubåtsfarkost som även den ska sjösättas år 2020.

AI-vapen får kritik

Flera högt uppsatta beslutsfattare i världen är däremot väldigt skeptiska till den här typen av AI-krigsföring, där Elon Musk med flera har skrivit under ett öppet brev till FN där man uppmanar till ett internationellt förbud på sådana här vapen.

I brevet beskriver man hur dessa vapen kan hackas och börja användas i fel syften. Man beskriver det som att man öppnar en Pandoras ask.  

Källa: South China Morning Post, Singularity Hub

21 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng