Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld. 

Unikom är ett samarbete över kommungränserna mellan it-avdelningarna i Hörby, Östra Göinge och Höörs kommun. De har under våren migrerat från en äldre Microsoft TMG-lösning till att börja använda sig av två stycken Citrix Netscaler SDX, en hårdvaruplattform för applikationsleverans.

En anledning till att valet föll där var att Unikom använder sig en del av Ciscos produkter i sin nätverksmiljö, och de pekade ut Citrix och Netscaler som ett bra val. Bland annat så kör Unikom sin lastbalansering via Cisco Ace, något som de nu också har migrerat till netscalern.

– Citrix har ett antal olika Netscaler-produkter men vi valde att gå på SDX, bland annat för att den ger oss möjligheten att köra flera så kallade instanser. Vi såg att det var en mångfacetterad produkt med många bra funktioner, säger Björn Thornell, nätverkstekniker på Unikom. 

Flexibel och skalbar 

Citrix Netscaler SDX kan nu köra 50 olika webbsajter parallellt och det går också att skala upp ännu mer, om så skulle önskas. Möjligheten till denna flexibilitet samt en ökad säkerhet var också två av de primära anledningarna till att valet föll på Netscaler.

– Två av kraven var att plattformen skulle vara driftsäker och stabil, och det har vi redan märkt av. Den ska hjälpa oss att trygga våra publicerade resurser, och vi ska fortsätta att utveckla nyttjandegraden ännu mer framöver. Vi har inte målat in oss i ett hörn, utan det finns mycket utvecklingspotential. Jag kan absolut rekommendera lösningen.

Vilka är nackdelarna?

– En nackdel är väl i så fall att vi inte använt lösningen så länge, samt att den inte är direkt gratis. Men konkurrenternas lösningar ligger också relativt högt prismässigt, och här får vi mycket för pengarna. Med Access Gateway-portalen kopplad till netscalern kan vi också använda oss av Citrix Xenapp, vilket möjliggör för våra användare att arbeta på ett mobilt sätt. Exempelvis innebär det att personliga assistenter kan nå brukares journalsystem i hemmet via sin platta, vilket förenklar deras arbete mycket. Arbetet med detta är också något som vi ska fortsätta att utveckla framöver. 

Hur kommer ert användande av Netscaler SDX se ut om två-tre år?

– Då kommer vi också ha fått in funktioner som kan flagga för suspekt trafik mot en publicerad resurs. Med hjälp av detta kan vi öka vår säkerhet på internet, vilket behövs i denna tid då antalet hot och attacker ökar och blir allt mer sofistikerade, avslutar Björn Thornell. 

29 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng