Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Alla kan stoppa cyberbrott

Brottsligheten blir allt mer digital och inkluderar allt från bedrägerier till sexuella övergrepp. Polisen arbetar för att stävja problemen men också privatpersoner kan vända utvecklingen. Det menar Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 7 augusti 2018 säkerhet

borstar-fram-fingeravtryck.jpg

Unga som gamla lever numera sina liv på nätet och det gör även de kriminella. 2017 hade Sverige 207 000 anmälda bedrägerier och polisen mäktar med att utreda 4,9 procent av brotten.

– Vad gäller exempelvis kortbedrägerier lägger vi ner 99,6 procent utan åtgärd. Eftersom man använder kortinformationen till att köpa grejer från andra länder, som Sverige inte får någon information ifrån, så kan inte vi utreda den typen av brott, säger Jan Olsson, Bedrägerisamordnare, Nationellt bedrägericenter under ett seminarium i Almedalen.

Istället försöker polisen att arbeta preventivt med detta och för det krävs en rad olika samarbeten.

– Detta kan bara göras i symbios med marknaden, så samarbetet mellan organisationer, myndigheter, företag, banker och polis är det viktigaste. Där lägger vi 90 procent av vårt arbete på Nationellt bedrägericenter. Det handlar dels om traditionellt medvetenhetsarbete men ännu mer om att titta på brottskedjan och hitta den svaga länken och vem som äger den länken. Bland annat kan det vara korten som bankerna ger ut, och då är det bankerna vi pratar med för att de ska säkra upp sina kort. Men det går segt, bankerna är svårflirtade med detta.

Nya sorters brott

Det är inte enbart bedrägeribrotten som ökar genom den allt mer uppkopplade tillvaron, det gör även de sexuella övergreppen. I april dömdes för första gången en person i Sverige för våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn, trots att han aldrig träffade sina offer.

polisen1960640.jpg

Carin Götblad, andra från vänster, och Jan Olsson, längst till höger.

– Internet skapar nya brott, och det här var ett viktigt steg att visa att man kan bli våldtagen fastän man är ensam och blir pressad via en webbkamera. Där måste vi få till skärpningar i straff och det krävs ett gigantiskt jobb i att utbilda domare och ställa krav, säger Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Vad kan vi som privatpersoner göra för att hjälpa till?

– Prata med dina barn eller syskon och förklara att om något händer så är det aldrig deras fel. Sänk trösklarna och förklara att alla kan bli lurade, säger Carin Götblad, och fortsätter:

– Titta också över dina mobilabonnemang, operatörer resonerar väldigt olika i dessa frågor. Vissa försöker hjälpa oss med att spåra pedofiler medan andra gör allt för att försvåra arbete. Jag har sett viss reklam där det nästan känns som att de säger: ”Har ni oss som operatör så behöver ni aldrig vara rädda för att något lämnas ut.” Det är vidrigt, säger hon, medan Jan Olsson fyller i:

– Och vad gäller bedrägerier så gäller det att ställa krav på din bank. Nordea har spärrat sina bankkort för internetköp och du måste logga in via bank-id för att kunna handla. Det har inneburit att 60 procent av bedrägerierna hos Nordea har försvunnit. Men de andra bankerna hänger inte på och skulle övriga storbanker göra samma sak så får vi 50 000 personer färre brottsoffer nästa år.

Rekommenderad läsning

polis-sergels-torg_960x640.jpg

Skydda dig mot digitala bedrägerier

12 dec 2016 Säkerhet

Id-kapningar ökar med cirka 15 procent i Sverige per år och alltifrån vd-bedrägerier, phishing och ransomware blir vanligare. Mest dramatiska utvecklingen finns dock kring köp med andra personers kreditkortsuppgifter - som ökar med 50-60 procent.
– Ha ditt kort spärrat mot internetköp och handla på sidor som erbjuder 3D-Secure, tipsar Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationell bedrägericentrum på Polisen.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren. 

dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg

It-hoten i Sverige

3 jul 2018 säkerhet

För att alla typer av cyberbrott ska minska, krävs det gedigna insatser från hela samhället. I Japan kom brottslingar så sent som i våras över miljontals dollar på 45 minuter i en kortbedrägerihärva. Samtidigt ökar risken med automatiserad cyberbrottslighet i takt med att AI utvecklas.

Midsommarstång Sverige

Så hackas Sverige

24 jun 2020 säkerhet

De vanliga bedrägeribrotten minskar för första gången på evigheter samtidigt som staters cyberkrigsföring utvidgas och växer. Allt vanligare blir det även med attacker mot personer, inte teknik, vilket gör den basala cyberhygienen än mer viktig. Det menar företrädare från polisen, Statsrådsberedningen och Microsoft under Framtidsarenan.

msb-tar-fram-handlingsplan.jpg

Handlingsplan för cybersäkerhet

18 jul 2018 säkerhet

Nu ska arbetet med Sveriges cybersäkerhet effektiviseras ytterligare när sju tunga myndigheter ska ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. MSB har det sammanhållande ansvaret för regeringens initiativ. 

vantar-pa-tunnelbanan.jpg

GDPR-hot på tuben

7 dec 2018 säkerhet

Datainspektionen ska granska hur SL, Stockholms lokaltrafik, vill använda kroppsburna kameror för biljettkontrollanterna i lokaltrafiken.

1024px-A1_Houston_Office_Oil_Traders_on_Monday_2.jpg
video

JP Morgan säkert med Nexus

6 okt 2017 säkerhet

Nexus har varit med och utvecklat BankID som i dag används av miljoner svenskar. Idag jobbar företaget med avancerade säkerhetslösningar som möter kraven för bland annat GDPR.

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

poliser-960640.jpg

Nu prövas Polisen

22 okt 2018 säkerhet

Enligt den nya brottsdatalagen så ska brottsbekämpande myndigheter ha en förteckning av de register de har som berörs av lagen. Nu sätter Datainspektionen igång sin första granskning av detta.