Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Alla kan stoppa cyberbrott

borstar-fram-fingeravtryck.jpg

Brottsligheten blir allt mer digital och inkluderar allt från bedrägerier till sexuella övergrepp. Polisen arbetar för att stävja problemen men också privatpersoner kan vända utvecklingen. Det menar Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Unga som gamla lever numera sina liv på nätet och det gör även de kriminella. 2017 hade Sverige 207 000 anmälda bedrägerier och polisen mäktar med att utreda 4,9 procent av brotten.

– Vad gäller exempelvis kortbedrägerier lägger vi ner 99,6 procent utan åtgärd. Eftersom man använder kortinformationen till att köpa grejer från andra länder, som Sverige inte får någon information ifrån, så kan inte vi utreda den typen av brott, säger Jan Olsson, Bedrägerisamordnare, Nationellt bedrägericenter under ett seminarium i Almedalen.

Istället försöker polisen att arbeta preventivt med detta och för det krävs en rad olika samarbeten.

– Detta kan bara göras i symbios med marknaden, så samarbetet mellan organisationer, myndigheter, företag, banker och polis är det viktigaste. Där lägger vi 90 procent av vårt arbete på Nationellt bedrägericenter. Det handlar dels om traditionellt medvetenhetsarbete men ännu mer om att titta på brottskedjan och hitta den svaga länken och vem som äger den länken. Bland annat kan det vara korten som bankerna ger ut, och då är det bankerna vi pratar med för att de ska säkra upp sina kort. Men det går segt, bankerna är svårflirtade med detta.

Nya sorters brott

Det är inte enbart bedrägeribrotten som ökar genom den allt mer uppkopplade tillvaron, det gör även de sexuella övergreppen. I april dömdes för första gången en person i Sverige för våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn, trots att han aldrig träffade sina offer.

polisen1960640.jpg

Carin Götblad, andra från vänster, och Jan Olsson, längst till höger.

– Internet skapar nya brott, och det här var ett viktigt steg att visa att man kan bli våldtagen fastän man är ensam och blir pressad via en webbkamera. Där måste vi få till skärpningar i straff och det krävs ett gigantiskt jobb i att utbilda domare och ställa krav, säger Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Vad kan vi som privatpersoner göra för att hjälpa till?

– Prata med dina barn eller syskon och förklara att om något händer så är det aldrig deras fel. Sänk trösklarna och förklara att alla kan bli lurade, säger Carin Götblad, och fortsätter:

– Titta också över dina mobilabonnemang, operatörer resonerar väldigt olika i dessa frågor. Vissa försöker hjälpa oss med att spåra pedofiler medan andra gör allt för att försvåra arbete. Jag har sett viss reklam där det nästan känns som att de säger: ”Har ni oss som operatör så behöver ni aldrig vara rädda för att något lämnas ut.” Det är vidrigt, säger hon, medan Jan Olsson fyller i:

– Och vad gäller bedrägerier så gäller det att ställa krav på din bank. Nordea har spärrat sina bankkort för internetköp och du måste logga in via bank-id för att kunna handla. Det har inneburit att 60 procent av bedrägerierna hos Nordea har försvunnit. Men de andra bankerna hänger inte på och skulle övriga storbanker göra samma sak så får vi 50 000 personer färre brottsoffer nästa år.

7 augusti 2018 Uppdaterad 7 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Lampaffär960640

Varning för Insta-hack

7 apr 2021 säkerhet

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Personer 960640

GDPR-klagomål i fokus

12 mar 2021 säkerhet

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kommer att ha ett övergripande fokus på GDPR och att utreda klagomål från enskilda personer de kommande två åren. Det står klart efter att myndigheten beslutat om ny tillsynspolicy. 

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Gdpr Vård

GDPR-böter i vården

4 dec 2020 säkerhet

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Midsommarstång Sverige

Så hackas Sverige

24 jun 2020 säkerhet

De vanliga bedrägeribrotten minskar för första gången på evigheter samtidigt som staters cyberkrigsföring utvidgas och växer. Allt vanligare blir det även med attacker mot personer, inte teknik, vilket gör den basala cyberhygienen än mer viktig. Det menar företrädare från polisen, Statsrådsberedningen och Microsoft under Framtidsarenan.

Nätfiske 960640

Varning för nätfiske

26 maj 2020 säkerhet

Nästan var tionde personuppgiftsincident orsakas av ett it-angrepp och det vanligaste är nätfiske där mottagaren via mejl klickar på länkar. Det visar en ny rapport från Datainspektionen.

ett kretskort med en gnista på.jpg

MSB kräver rapporter

2 apr 2020 säkerhet

Fortfarande är myndigheters rapportering av it-incidenter till MSB anmärkningsvärd låg. Generaldirektör Dan Eliasson uppmanar nu till en skärpning för att upprätthålla en godkänd nivå av information och cybersäkerhet.

ansiktsigenkänning-ung-kille.jpg

Myndigheter AI-utreds

12 mar 2020 säkerhet

Datainspektionen ska utreda ifall svenska myndigheter använder ansiktsigenkänningen som Clearview AI erbjuder. Diverse medieuppgifter gör gällande att myndigheter inom EU nyttjar företagets kontroversiella teknik. 

halsa-sjukvard.jpg

Incidenter fördubblas

9 mar 2020 säkerhet

Antalet incidenter med personuppgifter fördubblades hos myndigheter och hälso- och sjukvården under 2019. Det visar Datainspektionens nya rapport.