Alla kan stoppa cyberbrott

borstar-fram-fingeravtryck.jpg

Brottsligheten blir allt mer digital och inkluderar allt från bedrägerier till sexuella övergrepp. Polisen arbetar för att stävja problemen men också privatpersoner kan vända utvecklingen. Det menar Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Unga som gamla lever numera sina liv på nätet och det gör även de kriminella. 2017 hade Sverige 207 000 anmälda bedrägerier och polisen mäktar med att utreda 4,9 procent av brotten.

– Vad gäller exempelvis kortbedrägerier lägger vi ner 99,6 procent utan åtgärd. Eftersom man använder kortinformationen till att köpa grejer från andra länder, som Sverige inte får någon information ifrån, så kan inte vi utreda den typen av brott, säger Jan Olsson, Bedrägerisamordnare, Nationellt bedrägericenter under ett seminarium i Almedalen.

Istället försöker polisen att arbeta preventivt med detta och för det krävs en rad olika samarbeten.

– Detta kan bara göras i symbios med marknaden, så samarbetet mellan organisationer, myndigheter, företag, banker och polis är det viktigaste. Där lägger vi 90 procent av vårt arbete på Nationellt bedrägericenter. Det handlar dels om traditionellt medvetenhetsarbete men ännu mer om att titta på brottskedjan och hitta den svaga länken och vem som äger den länken. Bland annat kan det vara korten som bankerna ger ut, och då är det bankerna vi pratar med för att de ska säkra upp sina kort. Men det går segt, bankerna är svårflirtade med detta.

Nya sorters brott

Det är inte enbart bedrägeribrotten som ökar genom den allt mer uppkopplade tillvaron, det gör även de sexuella övergreppen. I april dömdes för första gången en person i Sverige för våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn, trots att han aldrig träffade sina offer.

polisen1960640.jpg

Carin Götblad, andra från vänster, och Jan Olsson, längst till höger.

– Internet skapar nya brott, och det här var ett viktigt steg att visa att man kan bli våldtagen fastän man är ensam och blir pressad via en webbkamera. Där måste vi få till skärpningar i straff och det krävs ett gigantiskt jobb i att utbilda domare och ställa krav, säger Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

Vad kan vi som privatpersoner göra för att hjälpa till?

– Prata med dina barn eller syskon och förklara att om något händer så är det aldrig deras fel. Sänk trösklarna och förklara att alla kan bli lurade, säger Carin Götblad, och fortsätter:

– Titta också över dina mobilabonnemang, operatörer resonerar väldigt olika i dessa frågor. Vissa försöker hjälpa oss med att spåra pedofiler medan andra gör allt för att försvåra arbete. Jag har sett viss reklam där det nästan känns som att de säger: ”Har ni oss som operatör så behöver ni aldrig vara rädda för att något lämnas ut.” Det är vidrigt, säger hon, medan Jan Olsson fyller i:

– Och vad gäller bedrägerier så gäller det att ställa krav på din bank. Nordea har spärrat sina bankkort för internetköp och du måste logga in via bank-id för att kunna handla. Det har inneburit att 60 procent av bedrägerierna hos Nordea har försvunnit. Men de andra bankerna hänger inte på och skulle övriga storbanker göra samma sak så får vi 50 000 personer färre brottsoffer nästa år.

7 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng