Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så växer Sverige med AI

sverige-ai-almedalen-960640.jpg

Med en lagstiftning som ligger 10-15 år efter sin tid och en offentlig sektor som noga vaktar sina data återstår en hel del utmaningar för att AI ska bli en tillväxtmotor för Sverige. Nu behöver politiker och beslutsfattare inspireras av länder som Estland och bana vägen för en industri där råvaran är data och framtiden är full av möjligheter.

– Vi måste komma ihåg att applikationer ofta är lokala eller nationella. Vi har mycket mindre data från offentlig sektor än andra länder, en sektor som i Sverige också är mycket stor, och data är ju råvaran i den nya industrin. Vi har också en hårdare datainspektion som hoppar på en när man vill göra saker. Tittar man även politiskt och spanar in partiers partiprogram så saknas politik för data, så jag tycker vi har mycket kvar att göra, säger Anders Ekholm, vice vd på Institutet för Framtidsstudier.

Vad behöver göras?

– Politiska beslut. Exempelvis har Estland kommit väldigt långt och där samkörs alla offentliga data. Från början var det en premiärminister som verkligen brann för frågan, vilket nog är ett krav för att saker ska hända. Högsta politiska nivå måste tycka att det är en central sak i nästa samhällsbygge, men där är vi kanske inte riktigt.

Intresserad befolkning

Men förutom politiken då? Är den genomsnittliga svensken redo för den nya tekniken och hur går arbetet? Anders Ekholm tvekar inte om att svenskarnas intresse för ny teknik ligger i topp internationellt.

– Som befolkning är vi beredda och vi känner ett enormt sug efter nya kognitiva verktyg som kan förenkla för oss, inom alla nivåer och alla yrken. Så sorgebarnet är offentlig sektor. Datan är inlåst och vi har cirka 200 olika registerlagstiftningar som minskar användbarheten. Det är inte GDPR som är problemet, för att ta ett aktuellt exempel, utan att de inhemska lagstiftningarna inte hänger med.

– Problemet med lagar allmänt är ju att när de spikas är de redan 10-15 år gamla. Det är klart att vi måste ha regler, men vi kan inte veta vilka regler vi ska ha innan vi experimenterat med dem. Så jag skulle uppskatta mer testande och mer dynamiska regelverk. Nu sitter jurister i 2-3 år och funderar på frågan, utan att kolla med användarna och företagen. Där borde en ändring till.

Den offentliga sektorns stängda data berör också skolorna, menar Anders Ekholm. När han och några kollegor försökte göra något åt problematiken kring psykisk ohälsa i skolor ville de få ut data på individnivå för att kunna jämföra olika möjliga orsaker till ohälsa. Men informationen i form av namn på personer och skolor var inte tillgänglig eftersom den kunde uppfattas som integritetskränkande.

– Vi tänkte göra en lista där vi pekade ut vissa skolor som bör jobba med individer, och andra som bör jobba med strukturer. Det är två helt olika angreppssätt, och vet man inte om vad man ska göra så är det klart att man gör fel. Där har vi mycket kvar att göra. Så summa summarum, som befolkning är vi intresserade och framåt men skulle behöva mer engagerade politiker och mer öppna offentliga data.

19 juli 2018 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

en ljus gränd i visby en sommardag.jpg

AI på Sveriges to-do

13 sep 2019 digit

Data som resurs och en kartläggning av AI-användningen är två av en handfull nya regeringsuppdrag som presenteras i ljuset av OECD:s genomlysning av Sveriges digitaliseringspolitik.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

piller mot rosa bakgrund.jpg

Blockkedja för läkemedel

30 aug 2019 it i vården

Med en prototyp-app för smartphones har forskare vid Köpenhamns universitet tagit nästa steg i dosering, produktion och distribution av läkemedel. Med grunden i blockkedjeteknik är MedBlockChain ett genombrott för säkrare och effektivare kryptoläkemedel.

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

bygghjälm och pappersrulle.jpg

Jobben som försvinner

3 apr 2019 digit

Hela 80 procent av all den manuella projektledningen som sker idag kommer 2030 att genomföras av artificiell intelligens. Det skriver Gartner i en ny rapport.