Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så växer Sverige med AI

Med en lagstiftning som ligger 10-15 år efter sin tid och en offentlig sektor som noga vaktar sina data återstår en hel del utmaningar för att AI ska bli en tillväxtmotor för Sverige. Nu behöver politiker och beslutsfattare inspireras av länder som Estland och bana vägen för en industri där råvaran är data och framtiden är full av möjligheter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 juli 2018 ledarskap

sverige-ai-almedalen-960640.jpg

– Vi måste komma ihåg att applikationer ofta är lokala eller nationella. Vi har mycket mindre data från offentlig sektor än andra länder, en sektor som i Sverige också är mycket stor, och data är ju råvaran i den nya industrin. Vi har också en hårdare datainspektion som hoppar på en när man vill göra saker. Tittar man även politiskt och spanar in partiers partiprogram så saknas politik för data, så jag tycker vi har mycket kvar att göra, säger Anders Ekholm, vice vd på Institutet för Framtidsstudier.

Vad behöver göras?

– Politiska beslut. Exempelvis har Estland kommit väldigt långt och där samkörs alla offentliga data. Från början var det en premiärminister som verkligen brann för frågan, vilket nog är ett krav för att saker ska hända. Högsta politiska nivå måste tycka att det är en central sak i nästa samhällsbygge, men där är vi kanske inte riktigt.

Intresserad befolkning

Men förutom politiken då? Är den genomsnittliga svensken redo för den nya tekniken och hur går arbetet? Anders Ekholm tvekar inte om att svenskarnas intresse för ny teknik ligger i topp internationellt.

– Som befolkning är vi beredda och vi känner ett enormt sug efter nya kognitiva verktyg som kan förenkla för oss, inom alla nivåer och alla yrken. Så sorgebarnet är offentlig sektor. Datan är inlåst och vi har cirka 200 olika registerlagstiftningar som minskar användbarheten. Det är inte GDPR som är problemet, för att ta ett aktuellt exempel, utan att de inhemska lagstiftningarna inte hänger med.

– Problemet med lagar allmänt är ju att när de spikas är de redan 10-15 år gamla. Det är klart att vi måste ha regler, men vi kan inte veta vilka regler vi ska ha innan vi experimenterat med dem. Så jag skulle uppskatta mer testande och mer dynamiska regelverk. Nu sitter jurister i 2-3 år och funderar på frågan, utan att kolla med användarna och företagen. Där borde en ändring till.

Den offentliga sektorns stängda data berör också skolorna, menar Anders Ekholm. När han och några kollegor försökte göra något åt problematiken kring psykisk ohälsa i skolor ville de få ut data på individnivå för att kunna jämföra olika möjliga orsaker till ohälsa. Men informationen i form av namn på personer och skolor var inte tillgänglig eftersom den kunde uppfattas som integritetskränkande.

– Vi tänkte göra en lista där vi pekade ut vissa skolor som bör jobba med individer, och andra som bör jobba med strukturer. Det är två helt olika angreppssätt, och vet man inte om vad man ska göra så är det klart att man gör fel. Där har vi mycket kvar att göra. Så summa summarum, som befolkning är vi intresserade och framåt men skulle behöva mer engagerade politiker och mer öppna offentliga data.

Rekommenderad läsning

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Anställd av en AI

26 mar 2018 digit

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt.

par-går-på-väg.jpg

AI mot prostatacancer

21 jun 2018 it i vården

AI kan ge en ökad förståelse till hur prostatacancer kommer till, det menar forskargrupper vid KTH och Karolinska Institutet.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

skola-barn-segregation-960640.jpg

Skolan hänger inte med

29 jun 2018 it i skolan

Mobiler borde vara ett självklart verktyg och metadata behövs för att utveckla en modern skola. Troed Troedson har starka åsikter om dagens skola. Om inget görs kommer skolan att skapa ett A-lag och ett B-lag av framtidens elever.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

3dprint 960640.jpg

Skolan som kräver 3D-print och AI

25 okt 2017 it i skolan

Det teknikinriktade Curt Nicolin Gymnasiet är pionjärer när det gäller Hololens och 3D-printrar. Nästa steg kan bli en personlig AI till alla elever.