Ny lag om e-tjänster

barn-med-fingerfarg.jpg

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till genomförande av EU:s webbtillgänglighetsdirektiv. Förslagen innebär att bland annat webbplatser och digitala tjänster som tillhandahålls av offentlig sektor ska bli mer tillgängliga. 

– Digitaliseringen är en av de enskilt starkaste drivkrafterna i samhällsutvecklingen och den påverkar allas vardag. Digital offentlig service måste vara tillgänglig för alla, oavsett till exempel funktionsnedsättning och ålder, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

I lagrådsremissen föreslås en ny lag som syftar till att webbplatser och mobila applikationer inom offentlig sektor ska bli mer tillgängliga, framför allt för personer med funktionsnedsättning. Detta ska uppnås genom att bland annat ställa tydligare krav på hur sådan digital service ska vara utformad för att vara tillgänglig.

I lagrådsremissen finns även förslag som går utöver direktivets miniminivå genom att krav på tillgänglighet föreslås gälla även för vissa privata aktörer som verkar inom områdena förskola, skola, högskola, hälso- och sjukvård samt omsorg. Krav på tillgänglighet ska, så långt det är möjligt, även ställas på digital service som tillhandahålls via sociala medier av aktörer som omfattas av den föreslagna lagen.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

3 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng