Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När Sverige blir bäst

Kan Sverige verkligen bli en nation i digital framkant med hjälp av AI och ökat kundfokus. Diskussionen var het under seminariet i Almedalen där Åsa Zetterberg, Näringsdepartementet, Amer Mohammed, Stena Line och Johanna Snickars, Microsoft medverkade.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Voister 3 juli 2018 digit

en stuga på en skärgårdsö.jpg

Åsa Zetterberg, Sveriges första digitaliseringschef på Näringsdepartmentet, inledde samtalet. Hennes uppdrag går ut på att få Sverige att bli bäst i världen på att nyttja digitaliseringens möjligheter och hon har redan märkt av att mycket händer i landet, men att inte allt är positivt.

– Det bubblar av initiativ där ute i akademin, samhället, politiken, överallt. Och även om vi ligger bra till så springer många länder väldigt snabbt nu så vi måste fortsätta arbeta. Vi måste driva på utvecklingen inom offentlig sektor som hamnat lite efter. Sedan ser vi också att många människor delvis står utanför den här utvecklingen, och det måste vi åtgärda. För det är ju så att vi i grunden ska ställa om ett samhälle från inte alls uppkopplat till helt uppkopplat, säger Åsa Zetterberg, CDO på Näringsdepartementet

Amer Mohammed, Stena Line har som mål att hela bolaget ska vara assisterat av AI 2021. För Stena Line handlar egentligen inget om tekniken, utan vad det ger för värde. I det här fallet är kundupplevelsen värdet och Amer Mohammed menar att det är just kundupplevelsen som ska göra företaget och även Sverige konkurrenskraftigt framöver.

amer-mohammed-åsa-zetterberg-960640.jpg

Amer Mohammed till höger och Åsa Zetterberg i mitten.

– Jag såg ett face recognition-bås här i Alemdalen imorse, där man kan se vem av partiledarna man är mest lik. En sådan kan jag, och många andra, göra hemma i källaren på en kvart. Förut var det bara de stora bolagen hade resurser och kunde bygga saker, nu kan alla göra det. Så därför blir kundupplevelsen helt central, säger Amer Mohammed, head of digital innovation på Stena Line.

Amer Mohammed menar också att det här går att överföra till utbildningar. Amer är en ofta anlitad föreläsare och märker att både studenter och forskare försöker uppfinna hjulet gång på gång och att det fortfarande utbildas i fel saker.  

– De tillverkar appar som redan finns att ladda ner på Github, varför gör man det? Det är ju redan uppfunnet och därmed helt onödigt. Anledningen till att Kina går förbi oss digitalt är ju inte att deras lärare är bättre än våra, utan att de används annorlunda.

– Häromdagen gick jag förbi min frus 14-åriga syster som satt och tittade på en föreläsning av Andrew Ng, en av världens främsta AI-forskare. Jag frågade varför hon tittar på honom och hon berättade om en svår skoluppgift, som Andrew kunde förklara mycket bättre än hennes lärare. Kunskap kommer numera från mobilen och inte bara skolan, och så länge vi inte förstår det kommer vi bli långt omkörda. Skolan har en helt annan roll idag.

Även för Johanna Snickars och Microsoft är upplevelsen i fokus, både ut mot kund och internt. De har som regel på företaget att man får jobba var man vill, vilket fortfarande är relativt ovanligt för ett så stort bolag.

– Och kan vi jobba så, så kan alla göra det. Alla ska kunna samverka i samma verktyg oavsett vilket land eller stad du befinner dig i. Det blir viktigt även för skolor och universitet, eftersom allt förändras drastiskt just nu. Och då måste vi även leverera en bra infrastruktur och säkerhet, så att användarna kan lita på våra produkter.

Det internationella spåret är också Amer Mohammed inne på.

– Vi ska inte vara det bästa landet i världen på digitalisering utan det bästa landet för världen på digitalisering. För nationsgränser suddas ut allt mer. Om jag kan sätta mig på en hyperloop till Paris och vara framme om någon timme, var ska jag då betala skatt? Det kan fortfarande inte Skatteverket svara på, säger Amer, innan han skickar en pik till regeringen.

– Det ska bli intressant att se hur du, Åsa Zetterberg, kan jobba digitalt med en regering som inte kan ett skit om teknik, varpå Åsa svarar:

– Omvandlingarna gäller alltifrån sjukvård, skola, kommuner, landsting och så vidare, och många kommer behöva gå utanför sin box då det krävs ett nytt sorts ledarskap i den resan. Vi ska ställa om från en struktur som tjänat oss väl och strukturomvandlingar tar tid. Men jag är en frustrerad människa med höga ambitioner, så vi ska lyckas, säger Åsa Zetterberg.

Rekommenderad läsning

amer_2.jpg

Stena Line på kurs mot smartare service

27 jul 2017 digit

Med artificial super intelligence, ASI, förändras mänsklighetens livsvillkor i grunden. Eller vad sägs om att leva i 300 år? Stena Lines AI-guru Amer Mohammed förutspår förändringar som får steget från ånga till el att framstå som en bagatell.

stena_line_960640.jpg (1)

AI styr rutten

29 okt 2018 digit

På Stena Line fortsätter innovationens flitiga lampa att lysa. Bolaget har börjat införa artificiell intelligens i både ruttplanering och prognoser och chattboten Stina är numera en kommunikationsplattform. Nästa steg är hypotesen The end game for digital transformation.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

dala hästar i olika färger och storlekar på rad.jpg

It-hoten i Sverige

3 jul 2018 säkerhet

För att alla typer av cyberbrott ska minska, krävs det gedigna insatser från hela samhället. I Japan kom brottslingar så sent som i våras över miljontals dollar på 45 minuter i en kortbedrägerihärva. Samtidigt ökar risken med automatiserad cyberbrottslighet i takt med att AI utvecklas.

ai-trainbrain-tåg-960640.jpg

AI-företaget får tågen i tid

6 jul 2018 digit

Det nystartade bolaget The Train Brain ska med hjälp av AI minska Sveriges tågförseningar. På sikt planerar de göra samma sak med all kollektivtrafik och stödja utvecklingen av framtidens autonoma fordon.

spiralgalax-i-universum.jpg

Big bang med AI

16 nov 2018 digit

AI utvecklad för ansiktsigenkänning på Facebook har fått i uppdrag att identifiera helt andra stjärnor. AI-boten Claran skannar bilder som tagits av radioteleskop för att identifiera universums många miljoner galaxer och svarta hål.