Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Möter mutor med en app

En av fyra människor i världen drabbas av korruption i sin vardag och Sida beskriver problemet som ett hinder för ekonomisk tillväxt och ett hot mot demokrati. Med hjälp av gräsrotsaktivism och egenfilmade bevis vill Klarity vända den utvecklingen en korrupt tjänsteman i taget.

Text elisabeth nore Foto adobestock 6 juli 2018 digit

liten-flicka-med-tung-last-pa-huvudet.jpg

– Klarity är en onlinecommunity där du kan ladda upp videobaserat material om korruption från din vardag. Som första land arbetar vi i Ghana för att mobilisera aktivister till att rapportera korruption. Idén kommer av att korruption är ett av världens största problem som vi än så länge inte lyckats lösa. Men vi ser att vi kan hjälpa till att hitta lösningar med teknik och ett entreprenöriellt tankesätt, säger Eliza Kükücaslan, vd, Klarity.

eliza-forelaser-om-klarity.jpg

Eliza Kükücaslan presenterade Klaritys arbete mot korruption i Almedalen.

Hur har det gått?

– Vi har precis startat men det har gått bra. Vi har en fantastisk lokal samarbetspartner i Ghana och vi har hittills lyckats lösa ett fall med hjälp av videobaserat material på vår publika plattform. Vi har en liten men aktiv grupp volontärer som engagerar sig i frågan.

Hur rekryterade ni aktivisterna?

– Det är ett resultat av vårt lokala partnerskap och volontärerna är bloggare, journaliststudenter och sociala aktivister som vill sätta stopp för småskalig korruption.

Ni har nyligen haft ert första uppklarade fall i Ghana. Hur gick det till?

– Det var en video som laddats upp anonymt på Klarity och visar hur en tulltjänsteman tar emot en muta för att släppa igenom importerade varor. Tack vare filmen uppmärksammade fler användare det här fallet och fick tullverket i Ghana att agera och omplacera tulltjänstemannen.

Vad är nästa steg?

– Nu fortsätter vi utveckla webbplattformen och en app som gör det möjligt för många att exponera den här typen av bevismaterial, filma på ett säkert och diskret sätt och engagera andra aktivister att driva frågan så att den får en önskvärd lösning.

– Vi fortsätter också arbetet i Ghana och är snart redo att ta Klarity vidare till andra länder med utbredd korruption. Vi vet idag att en av fyra människor i världen drabbas av det här problemet. Spelplanen är med andra ord bred, men vi tittar inledningsvis på andra engelsktalande länder i Afrika där vi redan har ett stort nätverk och hittar engagerade lokala samarbetspartners.

Rekommenderad läsning

KTH-forskare: Ta makten över apparna

25 jul 2017 digit

anne håkansson 960640.jpg anne håkansson 960640.jpg anne håkansson 960640.jpg

Samhället blir bara så smart som vi låter det bli. För att ta vara på möjligheterna behöver alla ta ställning till hur AI och machine learning kan göra livet bättre för oss och aktivt välja att ta del av de lösningar som finns. Det menar Anne Håkansson, professor och forskare inom AI på KTH.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

”GDPR hotar skolans digitalisering”

3 jul 2017 it i skolan

SurfaLugnt_960x640.jpg SurfaLugnt_960x640.jpg SurfaLugnt_960x640.jpg

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

Självkörande bussar - snart i Sverige

4 jul 2017 digit

(2)+Navly.JPG (2)+Navly.JPG (2)+Navly.JPG

Keolis började för cirka ett halvår sedan att köra självkörande bussar i franska Lyons stadsdel Confluence. Nu satsar transportföretaget på att inom en snar framtid åka dem även i Sverige.

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg nasdaq_960x640.jpg video

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

Nätet oroar unga föräldrar

11 jul 2017 säkerhet

smartphones .jpg smartphones .jpg smartphones .jpg

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen.