Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Möter mutor med en app

liten-flicka-med-tung-last-pa-huvudet.jpg

En av fyra människor i världen drabbas av korruption i sin vardag och Sida beskriver problemet som ett hinder för ekonomisk tillväxt och ett hot mot demokrati. Med hjälp av gräsrotsaktivism och egenfilmade bevis vill Klarity vända den utvecklingen en korrupt tjänsteman i taget.

– Klarity är en onlinecommunity där du kan ladda upp videobaserat material om korruption från din vardag. Som första land arbetar vi i Ghana för att mobilisera aktivister till att rapportera korruption. Idén kommer av att korruption är ett av världens största problem som vi än så länge inte lyckats lösa. Men vi ser att vi kan hjälpa till att hitta lösningar med teknik och ett entreprenöriellt tankesätt, säger Eliza Kükücaslan, vd, Klarity.

eliza-forelaser-om-klarity.jpg

Eliza Kükücaslan presenterade Klaritys arbete mot korruption i Almedalen.

Hur har det gått?

– Vi har precis startat men det har gått bra. Vi har en fantastisk lokal samarbetspartner i Ghana och vi har hittills lyckats lösa ett fall med hjälp av videobaserat material på vår publika plattform. Vi har en liten men aktiv grupp volontärer som engagerar sig i frågan.

Hur rekryterade ni aktivisterna?

– Det är ett resultat av vårt lokala partnerskap och volontärerna är bloggare, journaliststudenter och sociala aktivister som vill sätta stopp för småskalig korruption.

Ni har nyligen haft ert första uppklarade fall i Ghana. Hur gick det till?

– Det var en video som laddats upp anonymt på Klarity och visar hur en tulltjänsteman tar emot en muta för att släppa igenom importerade varor. Tack vare filmen uppmärksammade fler användare det här fallet och fick tullverket i Ghana att agera och omplacera tulltjänstemannen.

Vad är nästa steg?

– Nu fortsätter vi utveckla webbplattformen och en app som gör det möjligt för många att exponera den här typen av bevismaterial, filma på ett säkert och diskret sätt och engagera andra aktivister att driva frågan så att den får en önskvärd lösning.

– Vi fortsätter också arbetet i Ghana och är snart redo att ta Klarity vidare till andra länder med utbredd korruption. Vi vet idag att en av fyra människor i världen drabbas av det här problemet. Spelplanen är med andra ord bred, men vi tittar inledningsvis på andra engelsktalande länder i Afrika där vi redan har ett stort nätverk och hittar engagerade lokala samarbetspartners.

6 juli 2018 Uppdaterad 12 juli 2018 Reporter elisabeth nore digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

polis på motorcykel närmar sig övergångsställe.jpg
video

När mobilen räddar liv

8 okt 2018 digit

Nu finns det möjlighet att knyta en walkie talkie-funktion till smarta telefoner. Förhoppningen är att det ska bli nästa generations kommunikationsverktyg för räddningstjänsten, enligt Robert Nordström, teknisk affärsutvecklare på Telia.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

vit villa.jpg
video

Big data hos Tyréns

6 jul 2018 digit

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.

en stuga på en skärgårdsö.jpg

När Sverige blir bäst

3 jul 2018 digit

Kan Sverige verkligen bli en nation i digital framkant med hjälp av AI och ökat kundfokus. Diskussionen var het under seminariet i Almedalen där Åsa Zetterberg, Näringsdepartementet, Amer Mohammed, Stena Line och Johanna Snickars, Microsoft medverkade.

anne håkansson 960640.jpg

KTH-forskare: Ta makten över apparna

25 jul 2017 digit

Samhället blir bara så smart som vi låter det bli. För att ta vara på möjligheterna behöver alla ta ställning till hur AI och machine learning kan göra livet bättre för oss och aktivt välja att ta del av de lösningar som finns. Det menar Anne Håkansson, professor och forskare inom AI på KTH.

AdobeStock_3017531_2.jpg

Delningsekonomi utmanar storbolag

18 jul 2017 digit

I takt med att intresset och möjligheterna med delningsekonomi ökar, växer också antalet frågor och utmaningar. Inte minst hos traditionella storföretag, till exempel inom bilindustrin, som kan behöva se över sina affärsmodeller.

 

 

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

smartphones .jpg

Nätet oroar unga föräldrar

11 jul 2017 säkerhet

Enligt en ny rapport från Com Hem så är unga föräldrar de som är minst positiva till barns användande av internet. Det tros bero på att de har exponerats för mest saker, och har på så sätt upptäckt både för- och nackdelarna med den digitala världen.