Möter mutor med en app

liten-flicka-med-tung-last-pa-huvudet.jpg

En av fyra människor i världen drabbas av korruption i sin vardag och Sida beskriver problemet som ett hinder för ekonomisk tillväxt och ett hot mot demokrati. Med hjälp av gräsrotsaktivism och egenfilmade bevis vill Klarity vända den utvecklingen en korrupt tjänsteman i taget.

– Klarity är en onlinecommunity där du kan ladda upp videobaserat material om korruption från din vardag. Som första land arbetar vi i Ghana för att mobilisera aktivister till att rapportera korruption. Idén kommer av att korruption är ett av världens största problem som vi än så länge inte lyckats lösa. Men vi ser att vi kan hjälpa till att hitta lösningar med teknik och ett entreprenöriellt tankesätt, säger Eliza Kükücaslan, vd, Klarity.

eliza-forelaser-om-klarity.jpg

Eliza Kükücaslan presenterade Klaritys arbete mot korruption i Almedalen.

Hur har det gått?

– Vi har precis startat men det har gått bra. Vi har en fantastisk lokal samarbetspartner i Ghana och vi har hittills lyckats lösa ett fall med hjälp av videobaserat material på vår publika plattform. Vi har en liten men aktiv grupp volontärer som engagerar sig i frågan.

Hur rekryterade ni aktivisterna?

– Det är ett resultat av vårt lokala partnerskap och volontärerna är bloggare, journaliststudenter och sociala aktivister som vill sätta stopp för småskalig korruption.

Ni har nyligen haft ert första uppklarade fall i Ghana. Hur gick det till?

– Det var en video som laddats upp anonymt på Klarity och visar hur en tulltjänsteman tar emot en muta för att släppa igenom importerade varor. Tack vare filmen uppmärksammade fler användare det här fallet och fick tullverket i Ghana att agera och omplacera tulltjänstemannen.

Vad är nästa steg?

– Nu fortsätter vi utveckla webbplattformen och en app som gör det möjligt för många att exponera den här typen av bevismaterial, filma på ett säkert och diskret sätt och engagera andra aktivister att driva frågan så att den får en önskvärd lösning.

– Vi fortsätter också arbetet i Ghana och är snart redo att ta Klarity vidare till andra länder med utbredd korruption. Vi vet idag att en av fyra människor i världen drabbas av det här problemet. Spelplanen är med andra ord bred, men vi tittar inledningsvis på andra engelsktalande länder i Afrika där vi redan har ett stort nätverk och hittar engagerade lokala samarbetspartners.

6 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng