Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitala filter inget skydd

Östhammars kommun har infört digitala filter för att hindra eleverna att surfa på bland annat porr. Ungefär hälften av Sveriges skolor har liknande lösningar men enligt forskaren Elza Dunkels gör digitala filter mer skada än nytta.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, adobestock 3 juli 2018 it i skolan

– Vi införde digitala filter i Östhammars kommun därför att vi inför allt fler datorer till eleverna i skolorna och frågan vad som finns på nätet för våra barn diskuterades i nämnden och sedan beslutades det, säger Christer Lindström (m) barn- och utbildningsnämnden, Östhammars kommun.

Elsa, vad är din synpunkt på digitala filter?

– Jag har tittat på vad forskningen säger och den ger inget stöd för att införa filter. I bästa fall så kan det vara ett litet skydd men det vanligaste är att det inte ger något skydd över huvud taget för exponering av till exempel pornografi eller annat olämpligt innehåll, säger Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, Umeå universitet.

Varför ger digitala filter inget skydd? 

– Det beror på att det handlar om värderingar och inte om teknik. Vad tycker man är olämpligt eller inte. När man har gjort sådana studier har man visat att de inte fungerar. Då är jag väldigt kritisk till att köpa in dyra lösningar till skolor som är betalda av skattepengar och som ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är därför jag är kritisk för att det helt enkelt inte finns något vetenskapligt stöd för det.  

Christer, varför har ni infört digitala filter om användningen saknar vetenskaplig grund?

– Vi såg det som en viktig sak att skydda våra barn från sidor på nätet som inte borde finnas där. Problemet är helt enkelt att det här är inte 100 procentigt. Det insåg vi ganska snart. Därför har vi också beslutat att vi ska införa samtal och utbildning för elever, lärare och föräldrar framförallt och även skolhälsan.
 
Vad säger föräldrarna om att ni har infört digitala filter?

– De jag har pratat med tycker det är jättebra.

Elsa, om det finns digitala skydd och utbildning för elever, föräldrar och lärare – är det inte bra?

– Den andra delen är väldigt bra så jag är otroligt glad att höra att Östhammars kommun har genomfört en utbildning och på alla nivåer, det är ju suveränt. Problemet är att filter är kontraproduktiva, så de är inte 100 procentiga, nej, de är nästan 0 procentiga och ändå betalar man pengar för det.

– Jag forskar om personlig säkerhet på nätet. Hur skyddar vi barn för till exempel olämpligt innehåll och sexuella förövare och så vidare. Det absolut viktigaste är att ha ett förtroendefullt förhållande till vuxna, eller åtminstone en vuxen som de kan vända sig till. Och det här att sätta upp filter då blir det för vissa tvärt emot förtroende. Då känner barnen att de vuxna är bara poliser, de vill bara stoppa oss och de barnen offrar vi i så fall när vi raserar det här förtroendet som de faktiskt behöver.

Christer, kan det möjligtvis vara så att det är valår och ni genomför det för att det finns många bland vuxna som tycker det är bra?

– Man kan tro det men faktum var att det här var något som jag och min fru pratade om. Så det är inte en valfråga utan frågan väcktes först i min familj sent förra hösten. Efter det har vi talat om det inom politiken också.

Rekommenderad läsning

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

AdobeStock_29488551_2.jpg

I Botkyrka ligger skolan mitt i världen

18 maj 2017 it i skolan

Utbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun har ett visionärt förhållningssätt till digitalisering. Inte i bemärkelsen flum, utan i bemärkelsen framtid. LEDA bidrar med svar om hur skolan möter dagens höga förändringstempo.

10452224-sundsvall.jpg

Sundsvalls kommun prisade - igen

21 dec 2016 it i skolan

Sundsvalls kommun har fått ta emot utmärkelsen Guldtrappan två år i rad för sitt digitala arbete. Det är bland annat resultatet av en långsiktig digitaliseringsprocess med nära koppling till pedagogiken, menar Katarina Eriksson från barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall.
 Man kommer inte långt med tekniken om inte lärarna använder den rätt, säger hon.

surfplatta skola.jpg

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

tre personer diskuterar och tittar på en smart platta.jpg
video

Upplands samarbete för bättre skola

5 feb 2018 it i skolan

När Sveriges skolor digitaliseras ska det ske på ett likvärdigt sätt. För mindre kommuner kan det vara svårt att både hinna med och komma på allt själv. I Uppland samarbetar flera kommuner för att hjälpas åt.

glad-flicka-vid-sin-dator-i-skolan.jpg

Enklare med Google i skolan

11 apr 2018 it i skolan

Nu lanserar ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin Skolsynk för Google som automatiserar elevers och lärares inloggning och kontoskapande för sömlös tillgång till deras digitala läromedel. Allt för att förenkla inloggningar enligt den nationella strategin för skolans digitalisering.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.