400 mil dataöverföring

kille-kollar-serier-i-datorn.jpg

Strömning av video, molnlagring och andra onlinetjänster ökar ständigt behovet av högre kapacitet för dataöverföring. Nu har forskare från Chalmers och Tallinns tekniska universitet demonstrerat en 4 000 kilometer lång fiberoptisk kommunikationslänk med extremt lågt brus. Det är nära sex gånger längre överföringssträcka än med nuvarande tekniska lösningar.

Överföringssträckan och kapaciteten i dagens fiberoptiska transmissionslänkar begränsas av ansamlingen av brus från optiska förstärkare i länken, och av signaldistorsion från ickelinjära effekter i transmissionsfibern. Forskarnas banbrytande demonstration visar att deras faskänsliga förstärkare kan ge en signifikant och samtidig minskning av dessa två effekter.

– Samtidigt som det återstår flera tekniska utmaningar innan dessa resultat kan tillämpas kommersiellt så visar de på ett väldigt tydligt sätt för första gången de stora fördelarna med att använda dessa förstärkare inom optisk kommunikation, säger professor Peter Andrekson, som leder forskningen inom optisk kommunikation på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Förstärkarna kan ge en mycket märkbar förbättring av transmissionssträckan jämfört med konventionella metoder och kan potentiellt förbättra prestandan i framtida fiberoptiska kommunikationssystem.

Forskningen har finansierats av ERC, European Research Council, Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

24 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng