350 miljoner till kommunerna
Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.
Regeringen ser att det finns behov av ökade kommunala investeringar i välfärdsteknik inom äldre- och funktionshindersomsorgen. Med hjälp av välfärdsteknik som exempelvis mobila larm eller applikationer som påminner eller ger stöd, kan personer med funktionsnedsättning och äldre personer vara mer delaktiga, mer självständiga och uppnå högre livskvalitet.
– Välfärdsteknik kan öka friheten och självständigheten hos omsorgstagaren samtidigt som arbetsmiljön kan bli bättre för de som jobbar inom äldre- och funktionshindersomsorgen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsens ansvar
Nu har regeringen beslutat gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2018 fördela de 350 miljoner kronor som avsattes i vårbudgeten. Pengarna ska göra nytta både inom äldreomsorgen men även inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning.
Välfärdsteknik kan även bidra till bättre arbetsmiljö för kvinnor och män som arbetar inom socialtjänstens verksamheter.
Exempel på välfärdsteknik:
Robotar som påminner om när läkemedel ska tas och också hjälper till att dosera rätt.
Larmmatta som signalerar när en person har gått upp ur sängen.
Positioneringslarm som visar var en person befinner sig som gått vilse.
Kommunikation mellan personal och vårdtagare via videosamtal.
Medel för 2018
Kommunerna får rekvirera medel till satsning på välfärdsteknik hos Socialstyrelsen och får själva utifrån sina behov och förutsättningar bestämma vad de ska satsa på inom välfärdsteknik. Medlen får användas under 2018.
Socialstyrelsen ska senare följa upp vad kommunerna gör för pengarna och redovisa till regeringen senast den 15 maj 2019.
Läs mer om ämnet: