Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges nya e-hälsokarta

E-hälsomyndigheten genomför just nu en kartläggning av Sveriges status inom e-hälsa. Målet är att beslutsfattare, vården och patienter ska få en bättre överblick om vilka verktyg och möjligheter som finns på området.

– Vi har fått ett nytt uppdrag att ta fram en övergripande beskrivning av förhållandena inom digitalisering rörande hälso- och sjukvård och socialtjänst. Vi ser framför oss att kunna leverera någon typ av kartor vid årets slut, som kan användas av väldigt många aktörer, säger Niklas Eklöf, tillförordnad för enheten Strategi och samordning på E-hälsomyndigheten.

Vilka aktörer pratar vi om?

– Vi har ju ett system inom den här branschen där ansvaret är väldigt delat. Staten har vissa insatser, landstingen och kommunerna andra, och de smarta innovativa företagen måste bidra med sin kunskap. Alla dessa behöver tillsammans gemensamma förutsättningar, exempelvis i form av en karta.

Hur kan den komma att se ut?

– En tanke är att vi ska visa vilket ansvar olika aktörer har. Där handlar det mycket om vilka uppdrag man fått från sin uppdragsgivare. I vårt fall kan det vara socialdepartementet eller näringsdepartementet, men när man sitter i ett landsting kan det vara landstingsledningen.

– Vi ska också visa vilket åtagande man har: Vad gör man utöver det är man utpekad att göra? Genom att göra dessa två delar så ska vi kunna påvisa när flera aktörer gör samma sak men också där det saknas en utpekad spelare. Vi tänker att det ska bli en återkommande produkt från myndigheten. I år blir det årsrapport 2018, nästa år 2019 och så vidare. Det är för att kunna visa förändringar som har skett, men också för att kunna bygga ut kartan. Det här årets version kanske inte kommer täcka alla spelare, men då har vi en gyllene möjlighet att bygga ut den sen.

Är tanken att den på sikt ska kunna påverka patienter också?

– Absolut, vi har ofta tre målgrupper kan man säga. Ett är det styrande perspektivet som kan vara rikspolitiken, landstingsledningar eller dylikt. Den andra är vårdens och socialtjänstens professioner som måste ha bra stöd i sitt arbete. Men inte minst tänker vi också på medborgarperspektivet, där du som patient eller brukare vill veta hur saker hänger ihop. Då måste det finnas verktyg som kan hjälpa dig svara på den frågan, och det saknas idag.

Finns det någon anledning att den kommer just nu?

– Det finns nog flera skäl till det, men jag tror att visionsarbetet drivit på mycket av det här. Nu har vi vision i ehälsa 2025 som vi kan samlas kring och en gemensam styr- och samverkansorganisation. Och då har man verkligen tydliggjort behovet av att jobba tillsammans utifrån gemensamma förutsättningar – det är väldigt tydligt att ingen kan lösa de här frågorna själv. Gemensamma utmaningar kräver gemensamma verktyg.

25 juni 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

oslo skyline.jpg
video

Oslo larmar om piller

22 maj 2018 it i vården

Redan 2013 införde Oslo larm för att påminna patienter i hemmet att ta sin medicin. Nu får runt 400 patienter en sådan påminnelse och projektet växer. Nästa steg är digitalisering av 7 500 trygghetslarm. 

tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg
video

Så kan AI stödja diabetesvården

15 maj 2018 it i vården

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

strandhäll2.jpg

"Vi får inte vara naiva"

26 apr 2018 it i vården

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

en kvinnlig apotekare möte en kvinnlig kund som man ser baksidan av huvudet på.jpg

Alla läkemedel på en lista

5 apr 2018 it i vården

Regeringen har beslutat att genomföra den omdiskuterade, nationella läkemedelslistan med målet att öka patientsäkerheten och undvika felaktiga förskrivningar. Uppdraget att ta fram det nya personregistret ligger på E-hälsomyndigheten men förutsätter samverkan mellan många instanser.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

kol-projektet-960640.jpg

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.

kvinnor-i-varden-har-mote.jpg

Ny utbildning i e-hälsa

19 jan 2018 it i vården

Nu lanserar Socialstyrelsen och eHälsomyndigheten en ny utbildning om digital verksamhetsutveckling som svarar på en rad viktiga frågor om bland annat journalföring och dokumentation.

homecare.jpg

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.