Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Robot väljer rätt ruta

Med drygt 100 anläggningar finns det inte mycket Ryds Bilglas inte vet om trasiga vindrutor. Men det finns fler rutor än bilmodeller och för snabba och korrekta glasbeställningar tar bolaget hjälp av en robot, berättar Camilla Thörnqvist-Carlberg, it-projektledare på Ryds Bilglas.

Text tim leffler Foto fredrik kron, adobestock 1 juni 2018 digit

– Varje tillverkare och varje bilmodell har många olika varianter av vindrutor och just nu tittar vi på hur vi lättare kan identifiera glaset hos våra kunder. Det är en stor fördel för oss att kunna identifiera dem i ett tidigt skede och vi har börjat undersöka om bilder kan vara en hjälp. Tidigare har vi försökt ställa frågor men vi får inte alltid de rätta svaren.

Hur kan det gå till?

– Kunden tar ett foto av sin ruta och skickar till oss. Genom bilden kan vi identifiera om det till exempel finns en regnsensor, eller om det är något intelligent system i rutan som kräver en annan typ av glas. Målet är att kunna identifiera glaset för att kunna beställa rätt från början från vår leverantör.

Hur ser systemet ut som identifierar glaset?

– Tanken är att vi ska ha en robot som känner igen glaset och dess egenskaper. Vi driver utvecklingen tillsammans med en leverantör och vi hoppas vara i mål om cirka ett år.

– Nästa utmaning för oss är att verkstäderna ska kunna hantera alla olika glas, och där är tanken att utveckla VR-baserade utbildningar som också omfattar vilken skiftnyckel och andra verktyg som behövs för just den här rutan på den här bilmodellen. Den investeringen ligger lite längre fram, men det är min vision för framtiden.

Rekommenderad läsning

fyra röda fiskehyddor på rad på en brygga i vattnet.jpg video

Lantmäteriets nya robotar

31 aug 2018 digit

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

elsa-960640.jpg video

Statsminister 2022

21 sep 2018 digit

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.

furhat-960640.jpg

TNG rekryterar med robot

15 nov 2018 digit

För att skapa en så objektiv rekrytering som möjligt satsar TNG på vad som ska vara världens mänskligaste robot, Tengai. Roboten kan inte bli emotionellt engagerad och ska helt opartiskt kunna hitta rätt personer till en specifik tjänst. 

 

DSC08767_960x640.jpg

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

ai robot .jpg video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

kraftledning.jpg

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.