OECD: Bra men Sverige kan göra mer

röd liten stuga ute i skärgården i dåligt väder.jpg

Sverige är i topp inom OECD på att utnyttja digitaliseringens möjligheter men det finns också flera områden där vi hackar efter.

– Jag beställde rapporten för att få en extern granskning av regeringens digitaliseringspolitik. I ett läge när många andra länder satsar stora resurser har vi inte råd att luta oss tillbaka. En extern genomlysning av digitaliseringspolitiken gör att vi kan ta nya steg för att bli bättre och vassare, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten från OECD, som har tittat på Sveriges insatser för att bli mer digitalt anpassade, konstaterar man att den digitala omställningen har varit en nyckel för att driva den ekonomiska tillväxten i landet, men att mer måste göras i de mer glesbefolkade områdena. Det är också tydligt att de mer lågutbildade delarna av befolkningen laggar efter när det kommer till en mer digital vardag.

Vidare finns det mer att göra för att möta utmaningarna kring personlig integritet och säkerhet, samt att få mindre bolag att bli mer digitala.

Givet Sveriges höga ambitioner om att vara världens bästa land på att utnyttja digitaliseringens möjligheter år 2025, finns det dock förbättringspotential på en fler områden. Det handlar bland annat om hur vi utnyttjar big data. Vi kan också göra mer för att utforma utbildningen av våra medborgare till att bli mer digitalt anpassad.

Med det sagt tycker man från OECD:s håll att Sverige är en av de bästa länderna i klassen när det handlar om just tillgängligheten till internet och vi är duktiga IoT-användare. Vi är också det landet i världen som skapar mest värde på informations- och kommunikationsområdet.  

18 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng