Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När mångfald driver intäkter

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Dino Soldin 19 juni 2018 ledarskap

– Mångfald är mycket viktigt, inte minst inom it-branschen som bygger på snabb förändring och innovation. Därför är många olika perspektiv avgörande för lönsamheten. Men för att mångfald ska bli en konkurrensfördel krävs också delaktighet och möjligheter för kunder och medarbetare att känna att de är med och påverkar, säger Lesley Slaton Brown, Chief Diversity Officer, HP.

Hur kan mångfald bland medarbetarna öka intäkterna?

– Vi vet att för varje procents ökning av mångfalden bland ett företags medarbetare ökar omsättningen med tre procent. Olikheter uppmuntrar oss att tänka, agera och samarbeta på nya sätt. Det i sin tur innebär att en heterogen arbetsgrupp har 35 procent bättre resultat än ett mer homogent team. Därför är det så viktigt att arbeta målmedvetet för att utveckla företaget i en sådan riktning.

Hur jobbar HP Sverige med mångfald?

– Det gör vi på flera olika sätt. Bland annat har vi förändrat våra platsannonser så att de är mer inkluderande. Idag är könsfördelningen på företaget ungefär 30/70 men vi nöjer oss inte med det utan tittar också på respektive verksamhetsområde. Idag ser vi till exempel att försäljningen är relativt jämställd, medan män dominerar inom utveckling och kvinnor inom lön och administration. Här vill vi minska skillnaderna och rekrytera från den grupp som är underrepresenterad inom varje specialisering, säger Daniel Antonsson, Chief Diversity Manager, HP Sweden.

– Du behöver titta på din kundgrupp. Personer som köper från dig vill se sig representerade i bolaget. Det skapar förtroende, bra dialog och därmed bra relationer. Det är viktigt att företaget återspeglar kundgruppens mångfald hela vägen upp i ledningen, säger Lesley Slaton Brown.

– Ja, om du är bra på det här så har du 45 procents möjligheter att öka företagets marknadsandel och 70 procents chans att attrahera nya kunder.

Lesley, varför ligger it-branschen efter när det gäller mångfald?

– Jag tror att en förklaring är att ingenjörsyrken av tradition varit mansdominerade. Men genom min forskning har jag sett en annan stor utmaning; redan i åk 3 slutar flickor räcka upp handen på mattelektionerna. Matematik är nyckeln till teknik och vetenskap, och om unga tjejer backar ifrån ämnet har vi ett riktigt problem.

När har vi uppnått jämställdhet?

– Enligt statistiken får vi vänta till omkring 4046 innan vi har uppnått jämställdhet och rättvisa. Det är på tok för lång tid. Det är nu vi behöver jobba hårt och medvetet för att skapa möjligheter och öppna dörrar för underrepresenterade grupper.

Daniel, hur kommer vi dit?

– Bland annat genom att var och en av oss förstår hur vi påverkas av våra positiva och negativa fördomar. Varje dag tar hjärnan emot i snitt 11 miljoner intryck och vi behöver förutfattade meningar, fördomar, för att sortera och bearbeta all den informationen så snabbt som möjligt. Men för att kunna bidra till förändring behöver vi vara medvetna om hur och varför vi till exempel sätter etiketter på andra människor, och vara medvetna om att de är en kognitiv reflex men inte sanningen. Vi pratar mycket om dessa frågor med våra chefer och arbetsledare och jag tror det är en katalysator för utveckling.

– Ja, det behövs fler modiga samtal kring det här. På så sätt hjälps vi åt att tänka i nya banor och ifrågasätta alla stereotyper. Låt oss uppmärksamma och uppskatta andras idéer och åsikter. Just den idén kanske inte är den bästa, men den leder vidare till nästa och nästa till den riktigt starka idén. Då har vi tagit vara på fördelarna med mångfald och kan vara stolta över oss själva och resultatet.

Hur ser utvecklingen ut om du jämför Sverige och USA?

– Jag tycker att Sverige har kommit väldigt långt när det gäller jämställdhet mellan könen. Men våra länder är också olika, bland annat historiskt, och jag tror att det finns mycket Sverige kan lära av USA och vice versa, avslutar Lesley Slaton Brown.

 

Rekommenderad läsning

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

kalle_hultenheim.jpg

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

hultenheim.JPG

"Bäst var att diskussionerna kom igång direkt"

8 jun 2016 ledarskap

Carl-Johan Hultenheim, vd, Atea, och Elisabeth Nore, PR-och kommunikationsansvarig, Atea, summerar Atea Bootcamp 2016. Värt att nämna var bland annat deltagardiskussionerna samt Marcus Oscarssons och Maria Strømmes föreläsningar.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.