Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mjukvaran för Framtidsfeministen

Listad som en av Sveriges Supertalanger 2018 av Veckans Affärer har Sandra Bourbon genom sin aktieportfölj Framtidsfeministen tydligt visat att det lönar sig att investera jämställt. Nu vill hon förändra världens börsbolag i samma riktning med mjukvaran Equalytics.

Text anne hammarskjöld Foto emir fejzic 8 juni 2018 ledarskap

Sandra Bourbon_2.jpg

Sandra Bourbon vill förändra näringslivet.

– För mig handlar feminism om att män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jag har ett starkt engagemang men ser också att många över tid har berett väg för mig i frågor från rösträtten till att kunna behålla sitt efternamn vid giftermål. Jag tycker det är vårt gemensamma ansvar att förvalta och utveckla allt detta, säger Sandra Bourbon, organisationskonsult, entreprenör och grundare av den jämställda aktieportföljen Framtidsfeministen som hon driver i samarbete med Aktieinvest.

Sandra Bourbon växte upp med bilden av Sverige som världens mest jämställda land och såg ingen anledning att ifrågasätta den när hon läste teknisk fysik på KTH och det var 10 procent kvinnor i klassen. Men när hennes andra arbetsgivare blev uppköpt började hon fundera på hur jämställd verkligheten är. För bolaget med drygt 8 000 anställda hade bara 16 procent kvinnor på ledande positioner.

– Jag insåg att jag ville veta varför det var så här och började läsa in mig på vad forskningen säger om jämställdhet i näringslivet. Här fick jag svart på vitt att jämställda arbetsgrupper fattar bättre beslut och att jämställda företag är mer lönsamma för att nämna några exempel. Samtidigt upptäckte jag att kvinnor har 4,5 procent lägre lön än män med motsvarande utbildning och ansvar, och livslönen är betydligt lägre för kvinnor. Jag insåg att det här var något som jag ville förändra.

Egen mjukvara

Sandra Bourbon tvekade inte om det mest effektiva verktyget för att förändra näringslivet.

Banker, investerare och fondförvaltare använder sedan vår data för som en del av sin investeringsprocess för hållbarhet.

Sandra Bourbon

– Jag började leta på marknaden efter en jämställd fond men 2015 existerade det inga. Därför startade jag aktieportföljen Framtidsfeministen som investerar i företag med minst 40/60-fördelning kvinnor och män i ledningen, en tydlig affärsidé och i branscher som jag tycker är intressanta och har bra koll på.

Med företag som Castellum, Sweco, Swedbank och Biogaia har de åtta företagen i Framtidsfeministen en värdeökning på 65 procent sedan starten för tre år sedan. Resultat som ligger väl över Stockholmsbörsen. För att hitta rätt bolag använder Sandra Bourbon två verktyg, dels AllBrightrapporten, dels den egenutvecklade mjukvaran Equalytics.

– Efter några år att investera jämställt såg jag ett glapp på marknaden. Jämställdhetsdata som går att få tag i är insamlat manuellt vilket kräver mycket tid och går inte att gå i realtid. Därför startade jag tillsammans med min man och min bror Equalytics som samlar in jämställdhetsdata automatiskt för börsnoterade bolag. Vi har byggt en mjukvara som samlar in data för könsfördelning i ledning och styrelse. Banker, investerare och fondförvaltare använder sedan vår data för som en del av sin investeringsprocess för hållbarhet. Av de drygt 320 börsnoterade bolagen på Stockholmsbörsen är 52 jämställda enligt våra kriterier, men hela 72 har inga kvinnor i ledningen. Det är mer än var femte företag.

Goda exempel

Equalytics data släpps till allmänheten den 8 mars varje år, på internationella kvinnodagen. Equalytics samarbetar också med researchfirman Previro för att analysera och kartlägga vad som kännetecknar jämställda bolag och hur andra kan göra för att utvecklas i samma riktning.

– De som jobbar för ökad jämställdhet är bra på att visa positiva exempel. Det skulle kunna vara en väg framåt för it-branschen som ju har en del att jobba med när det gäller jämställdhet. Här skulle det också vara bra att titta på hur man kommunicerar, från platsannonser och framåt. Sök inte någon som ska ”utveckla en plattform” utan berätta vad tjänsten går ut på. Till exempel ”vi ska hjälpa ett livsmedelsbolag minska sitt svinn för att rädda världen”.

Nu arbetar Sandra Bourbon och hennes kollegor för att vidareutveckla Equalytics till en global databas med hjälp av machine learning.

Vilken är din vision för det svenska näringslivet om 10-15 år?

– Då får den bästa personen jobbet efter sina meriter, inte efter vem de känner. Företag behöver också jobba med omedvetna fördomar kring manligt och kvinnligt. Till exempel visar forskningen att kvinnor som är duktiga på sitt jobb och duktiga på att löneförhandla betraktas som besvärliga, medan män beundras för samma sak. Här finns hjälp att få för företag som vill bryta förlegade mönster, avslutar Sandra Bourbon.

 

Rekommenderad läsning

women it .jpg

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

snip swedbank.JPG video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

magnussallbring_960x640.jpg

”Där politiken sviker kan företagen kliva in”

1 jun 2017 ledarskap

It-branschen måste ta sitt ansvar för att bli mer hållbar. Därför skapar Atea nu initiativet Atea Sustainability Focus som enligt marknadsdirektören Magnus Sallbring har potential att lägga ribban för branschen globalt.

sören enholm 960640.jpg video

"Hållbarhetsfrågan får inte tillräckligt fokus"

2 jun 2017 ledarskap

Sören Enholm, vd på TCO Development, pratar om hur politiker och företag bytt roller, om hur företag ska jobba hållbart och varför han tycker hållbarhetsfrågan får för lite fokus.

DeborahAlmedalen_960x640.jpg video

Så driver upphandling hållbarhet

11 jul 2017 ledarskap

Sverige var en av pionjärerna när det gäller kontraktsbunden hållbarhet menar Deborah Albers, vp operations för hållbarhetsorganisationen EICC. Hon och Peter Nohrstedt, SKL Komentus, pratar om hållbarhet inom offentlig sektor och hur man ska få alla att hålla en högre standard.

RydellAnnukka_960x640.jpg video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

AnnaChiara-Kina_960x640.jpg video

Samsung förbättrar för migrantarbetare

14 jul 2017 ledarskap

Förbättrade migrantarbetarvillkor och certifierade smältverk är några av de åtgärder som Samsung jobbat med den senaste tiden. Annachiara Torciano, hållbarhetschef på Samsung Nordic, använder transparensen som ett verktyg för att driva förbättringar.

Mobilmineraler_960x640.jpg video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.