Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

IIS: Allt fler rädda på nätet

tjej-internet-iis--960640.jpg

Allt fler svenskar upplever att näthatet hindrar dem från att uttrycka politiska åsikter. Trots det ökar antalet personer som tycker att nätet gör samhället mer demokratiskt, samtidigt som allt fler vill förbjuda extremistiska åsikter, enligt en ny rapport från IIS.

IIS, Internetstiftelsen, brukar publicera sin årliga rapport Svenskarna och internet under hösten. Men nu när det är valår så släpps också en extra version, nämligen Svenskarna och internet - valspecial 2018.

Ett hårdnande debattklimat

Den nya undersökningen visar att allt fler tar del av politisk information på nätet, men att det finns en ökande rädsla för att själv delta i debatten. 27 procent har under det senaste året avstått från att uttrycka en politisk åsikt, och det beroende på rädsla för kritik, hat eller hot. Rapporten visar också att de som mer frekvent debatterar politik på nätet även är samma personer som på grund av näthat allt oftare avstår.

14 procent av de svarande har någon gång utsatts för näthat alternativt att någon skrivit negativa saker om dem. Där är yngre personer och framförallt kvinnor överrepresenterade. I åldersgruppen 16-25 år så har 33 procent drabbats och mäter man endast kvinnor i samma grupp så ligger siffran på 38 procent. 

Trots denna statistik så gör internet det lättare att delta och engagera sig politiskt, anser nästan hälften av befolkningen, närmare bestämt 48 procent. Där är siffran ännu högre bland den yngre delen av befolkningen, 67 procent av förstagångsväljarna anser detta. Att internet också gör samhället mer demokratiskt tycker 30 procent, även där är siffran högre bland dem som ska rösta för första gången. 

"Förstagångsväljarna visar vägen"

Vad gäller extrema åsikter så har en tvärvändning skett. För första gången så är fler personer emot än för när frågan ställs om dessa ska få spridas på nätet. I år är 48 procent emot att extrema åsikter får uttryckas, 24 procent är för. 

Ett stort skifte har också skett när det gäller att ta del av politisk information på nätet. I år tar 71 procent del av detta, inför riksdagsvalet 2014 låg siffran på 47 procent. I gruppen förstagångsväljare är siffran högre än snittet även här, bland dessa tar 80 procent del av politisk information på internet.

– Förstagångsväljarna sticker ut och visar vart vi är på väg. De har en betydligt positivare syn på internets demokratiska möjligheter, värderar digitala informationskällor högre och är dessutom betydligt mer politiskt aktiva på internet, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

25 juni 2018 Uppdaterad 7 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Sämst i Europa

22 apr 2020 digit

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.

sjuksköterskor och läkare springer med patient på bår i sjukhuskorridor.jpg

It-stress i vården

12 dec 2019 digit

Det tar upp till en timme för en läkare att logga in i alla olika system under en arbetsdag. Det är en följd av sega datorer, id-kort, tiotalet olika lösenord och ingen samverkan mellan olika program. För att lösa problematiken krävs ökade it-investeringar, mer insikt från ledningen och att SKR sätter standarder. 

barnenochinternet.jpg

Barnen och internet

26 nov 2019 digit

Många föräldrar vet mycket lite om sina barns digitala liv, och bara en tredjedel är väl insatta. Samtidigt vet knappt hälften av barnen på mellanstadiet hur man skyddar sig från kränkningar på nätet. Det är några av resultaten i Internetstiftelsens rapport Barnen och internet 2019.

röd gammeldags teleonlur hänger mot vägg.jpg

5G hotar integriteten

7 nov 2019 digit

Både privatpersoner och industrin har stora förväntningar på 5G-teknikens möjligheter till högre hastigheter och att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. Det finns också en rad frågor om vad tekniken innebär för användarnas integritet som Internetstiftelsen ska reda ut. 

tårta mot blå bakgrund.jpg

Internet 50 år

28 okt 2019 digit

Den 29 oktober 1969 ägde den första kontakten mellan två datorer rum över Arpanet. Det innebar att fröet till ett världsomspännande internet var fött.

riksdagshuset framifrån.jpg

Internetvalet 2018

10 sep 2019 digit

Mer än hälften av svenskarna tror att de utsatts för politisk påverkan på internet och unga personer är oroliga för att deras integritet missbrukas. Det visar en undersökning om olika aktörers påverkan på den politiska opinionen inför valet förra året.

kvinna-internetstiftelsen-960640.jpg

Vuxna utbildas i integritet

9 sep 2019 digit

Vuxna svenskar blir allt mer oroliga över hur de stora nätföretagen inkräktar på vår personliga integritet. Det här ska nu Internetstiftelsen utbilda i via satsningen Internetkunskap.

gammal-telefon.jpg

PTS nya uppdrag

18 jun 2019 digit

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att stödja och följa implementeringen av IPv6, det vill säga internetprotokoll version sex. Arbetet ska ske genom insatser riktade till myndigheter, kommuner och regioner.