Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IIS: Allt fler rädda på nätet

Allt fler svenskar upplever att näthatet hindrar dem från att uttrycka politiska åsikter. Trots det ökar antalet personer som tycker att nätet gör samhället mer demokratiskt, samtidigt som allt fler vill förbjuda extremistiska åsikter, enligt en ny rapport från IIS.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 25 juni 2018 digit

tjej-internet-iis--960640.jpg

IIS, Internetstiftelsen, brukar publicera sin årliga rapport Svenskarna och internet under hösten. Men nu när det är valår så släpps också en extra version, nämligen Svenskarna och internet - valspecial 2018.

Ett hårdnande debattklimat

Den nya undersökningen visar att allt fler tar del av politisk information på nätet, men att det finns en ökande rädsla för att själv delta i debatten. 27 procent har under det senaste året avstått från att uttrycka en politisk åsikt, och det beroende på rädsla för kritik, hat eller hot. Rapporten visar också att de som mer frekvent debatterar politik på nätet även är samma personer som på grund av näthat allt oftare avstår.

14 procent av de svarande har någon gång utsatts för näthat alternativt att någon skrivit negativa saker om dem. Där är yngre personer och framförallt kvinnor överrepresenterade. I åldersgruppen 16-25 år så har 33 procent drabbats och mäter man endast kvinnor i samma grupp så ligger siffran på 38 procent. 

Trots denna statistik så gör internet det lättare att delta och engagera sig politiskt, anser nästan hälften av befolkningen, närmare bestämt 48 procent. Där är siffran ännu högre bland den yngre delen av befolkningen, 67 procent av förstagångsväljarna anser detta. Att internet också gör samhället mer demokratiskt tycker 30 procent, även där är siffran högre bland dem som ska rösta för första gången. 

"Förstagångsväljarna visar vägen"

Vad gäller extrema åsikter så har en tvärvändning skett. För första gången så är fler personer emot än för när frågan ställs om dessa ska få spridas på nätet. I år är 48 procent emot att extrema åsikter får uttryckas, 24 procent är för. 

Ett stort skifte har också skett när det gäller att ta del av politisk information på nätet. I år tar 71 procent del av detta, inför riksdagsvalet 2014 låg siffran på 47 procent. I gruppen förstagångsväljare är siffran högre än snittet även här, bland dessa tar 80 procent del av politisk information på internet.

– Förstagångsväljarna sticker ut och visar vart vi är på väg. De har en betydligt positivare syn på internets demokratiska möjligheter, värderar digitala informationskällor högre och är dessutom betydligt mer politiskt aktiva på internet, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Rekommenderad läsning

löfven-val-2018---960640.jpg

IIS lär vuxna fake news

4 apr 2018 säkerhet

En ny satsning från IIS ska göra vuxna bättre på att inför valet lära sig värdera sann och falsk information på nätet.

kvinna-med-dator-och-katt.jpg

Ny chans för Digidelcenter

11 sep 2018 digit

Nu finns medel att söka för kommuner som vill starta ett Digidelcenter för att öka invånarnas digitala kompetens och erbjuda hjälp med digitala tjänster och teknik. Målgrupper är invånare i alla åldrar, med olika språk och andra olika förutsättningar.  

kvinna-surfar-och-ler.jpg

9,6 miljoner till digital kompetens

20 jun 2018 digit

Regeringen har gett Internetstiftelsen, IIS, medel som ska användas för att etablera Digidelcenter i ett antal kommuner. Etableringen ska stärka kommuninvånares möjligheter att öka sin digitala kompetens.

1504689-stockholm-and-the-riksdag-building.jpg

Stockholm - the unicorn capital of the world

27 jul 2016 ledarskap

Enligt en ny utvärdering placerar sig Stockholm etta på listan över städer med flest enhörningar per capita i världen, och med enhörningar avses nystartade företag som kommer värderas till minst en miljard dollar inom tio år. Som region har Stockholm endast Silicon Valley före sig.

bebis-som-surfar.jpg

Så surfar spädbarn

3 okt 2018 digit

Det digitala utanförskapet fortsätter minska i takt med att allt fler äldre kopplar upp sig. Samtidigt som Netflix och andra betaltjänster har blivit en del av vardagen tappar vi förtroende för Google och Facebook. Det visar årets upplaga av Svenskarna och internet.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

smartphone-internet.jpg

AI större än internet

29 jan 2019 digit

Hela 70 procent av världens chefer anser att den tekniska utvecklingen är det största hotet mot deras verksamhet. Samtidigt menar 62 procent att AI kommer att ha en högre påverkan på världen än internet. Det visar PwC:s årliga undersökning som presenteras i samband med toppmötet i Davos.

smink-960640.jpg

3 mdr transaktioner

30 apr 2019 digit

Dibs nättransaktioner har nu passerat tre miljarder i Norden. Och tempot fortsätter att öka, att gå från två miljarder betalningar till tre tog endast 24 månader.

gammal-telefon.jpg

PTS nya uppdrag

18 jun 2019 digit

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att stödja och följa implementeringen av IPv6, det vill säga internetprotokoll version sex. Arbetet ska ske genom insatser riktade till myndigheter, kommuner och regioner.