Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IIS: Allt fler rädda på nätet

Allt fler svenskar upplever att näthatet hindrar dem från att uttrycka politiska åsikter. Trots det ökar antalet personer som tycker att nätet gör samhället mer demokratiskt, samtidigt som allt fler vill förbjuda extremistiska åsikter, enligt en ny rapport från IIS.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 25 juni 2018 digit

tjej-internet-iis--960640.jpg

IIS, Internetstiftelsen, brukar publicera sin årliga rapport Svenskarna och internet under hösten. Men nu när det är valår så släpps också en extra version, nämligen Svenskarna och internet - valspecial 2018.

Ett hårdnande debattklimat

Den nya undersökningen visar att allt fler tar del av politisk information på nätet, men att det finns en ökande rädsla för att själv delta i debatten. 27 procent har under det senaste året avstått från att uttrycka en politisk åsikt, och det beroende på rädsla för kritik, hat eller hot. Rapporten visar också att de som mer frekvent debatterar politik på nätet även är samma personer som på grund av näthat allt oftare avstår.

14 procent av de svarande har någon gång utsatts för näthat alternativt att någon skrivit negativa saker om dem. Där är yngre personer och framförallt kvinnor överrepresenterade. I åldersgruppen 16-25 år så har 33 procent drabbats och mäter man endast kvinnor i samma grupp så ligger siffran på 38 procent. 

Trots denna statistik så gör internet det lättare att delta och engagera sig politiskt, anser nästan hälften av befolkningen, närmare bestämt 48 procent. Där är siffran ännu högre bland den yngre delen av befolkningen, 67 procent av förstagångsväljarna anser detta. Att internet också gör samhället mer demokratiskt tycker 30 procent, även där är siffran högre bland dem som ska rösta för första gången. 

"Förstagångsväljarna visar vägen"

Vad gäller extrema åsikter så har en tvärvändning skett. För första gången så är fler personer emot än för när frågan ställs om dessa ska få spridas på nätet. I år är 48 procent emot att extrema åsikter får uttryckas, 24 procent är för. 

Ett stort skifte har också skett när det gäller att ta del av politisk information på nätet. I år tar 71 procent del av detta, inför riksdagsvalet 2014 låg siffran på 47 procent. I gruppen förstagångsväljare är siffran högre än snittet även här, bland dessa tar 80 procent del av politisk information på internet.

– Förstagångsväljarna sticker ut och visar vart vi är på väg. De har en betydligt positivare syn på internets demokratiska möjligheter, värderar digitala informationskällor högre och är dessutom betydligt mer politiskt aktiva på internet, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Rekommenderad läsning

löfven-val-2018---960640.jpg

IIS lär vuxna fake news

4 apr 2018 säkerhet

En ny satsning från IIS ska göra vuxna bättre på att inför valet lära sig värdera sann och falsk information på nätet.

kvinna-med-dator-och-katt.jpg

Ny chans för Digidelcenter

11 sep 2018 digit

Nu finns medel att söka för kommuner som vill starta ett Digidelcenter för att öka invånarnas digitala kompetens och erbjuda hjälp med digitala tjänster och teknik. Målgrupper är invånare i alla åldrar, med olika språk och andra olika förutsättningar.  

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

SurfaLugnt_960x640.jpg

”GDPR hotar skolans digitalisering”

3 jul 2017 it i skolan

Ett sent inslängt tillägg till GDPR kan hota framstegen inom digitaliseringen av den svenska skolan. Nu vill organisationen Surfa lugnt med ordförande Kristina Axén Olin i spetsen blåsa liv i diskussionen om åldergränser på nätet.

bebis-som-surfar.jpg

Så surfar spädbarn

3 okt 2018 digit

Det digitala utanförskapet fortsätter minska i takt med att allt fler äldre kopplar upp sig. Samtidigt som Netflix och andra betaltjänster har blivit en del av vardagen tappar vi förtroende för Google och Facebook. Det visar årets upplaga av Svenskarna och internet.

kvinna-surfar-och-ler.jpg

9,6 miljoner till digital kompetens

20 jun 2018 digit

Regeringen har gett Internetstiftelsen, IIS, medel som ska användas för att etablera Digidelcenter i ett antal kommuner. Etableringen ska stärka kommuninvånares möjligheter att öka sin digitala kompetens.

nya svenska sedlar på hög.jpg

IIS nya satsningar

23 maj 2018 digit

Fritt internet, anonym internetanvändning och alla dina personuppgifter på ett och samma ställe är några av IIS satsningsområden då 1,4 miljoner kronor delas ut från Internetstiftelsens internetfond.

Neiljjpg.jpg

Cyborg Neil Harbisson utvecklar nya sinnen

6 okt 2016 digit

Som världens första officiellt erkända cyborg – med både biologiska och syntetiska kroppsorgan -arbetar Neil Harbisson med att utveckla nya sinnen för människor. Trots att han är helt färgblind sedan födseln kan han via en antenn på huvudet höra färger.

tjejer-med-platta-pratar-med-sin-mentor.jpg

Färdiga lektioner i källkritik

2 mar 2018 it i skolan

Enligt den nya läroplanen ska eleverna tränas i källkritik. Nu lanserar Internetstiftelsen ett kostnadsfritt undervisningsmaterial att använda direkt i klassrummet.