Hållbarhet och hockey i Halmstad

Årets Bootcamp avslutades med hockeystjärnan Henrik Lundqvist och hans väg från Åre till Frölunda och sedan New York Rangers. Dessförinnan hade årets it-toppmöte handlat om hållbarhet och mängder av exempel på hur digitaliseringen på allvar tar fart i Sverige. Kalle Hultenheim och Lisa Nore pratar om höjdpunkterna under tre varma dagar i Tylösand.  

– Det jag tar med mig från årets Bootcamp är för det första mycket glädje och fina känslor. Mer konkret har fokus legat på hur rollerna i den här branschen har förändrats, och att vi faktiskt måste vara med och ta ett hållbarhetsansvar. Jag kallar det för att de måste bli navigatörer för sina verksamheter, och ambassadörer för att driva hållbarhetsfrågorna, säger Carl-Johan Hultenheim, vd för Atea Sverige.

Hur menar du med navigatör?

– Att väldigt många kanske känner att de blir akterseglade eftersom utvecklingstakten går så fort. Man tror kanske att någon annan har lyckats med någonting, och då är det så lätt att följa efter och gå i deras fotspår. Jag kallar det för akternavigera och jag tror det är livsfarligt. Man måste skapa trygghet i verksamheten och det är det som är navigatörens, i det här fallet it-avdelningens, roll. Det innebär att man måste våga testa nya saker och våga misslyckas för att hitta sin väg.

Och hur jobbar ambassadörer?

– Jag tycker att Mathias Klum sa det väldigt bra i sin fantastiska presentation och han nämnde att han verkligen letar efter ambassadörer som visar hur viktigt det är att vi tänker hållbarhet i alla lägen. Det kan inte vara någonting ytterligare, utan det måste vara integrerat i allting vi gör. Jag tror att alla som var på Bootcamp i går kände kraften och ansvaret att vi tillsammans har ett gemensamt ansvar. Om vi blir ambassadörer som ser till att vi driver innovation hållbart, för då kan vi mer eller mindre förändra en hel bransch.

Ja, här i Voisterstudion var det verkligen ett högt tryck i år och det var många som ville komma hit och berätta sin story.

– Det förstår jag, och det är mycket som har hänt där. Innan var det mycket mer snack om vad man kanske ville göra och vilka områden man tittar på. Jag vet inte om du håller med mig, men jag tycker det har varit många fler konkreta exempel nu på vad man gör, som också kan inspirera andra. Vad är din känsla där?

Ja, från att ha pratat om strategier och vad man vill så märker vi att det händer på riktigt för många. Om vi tar kommuner till exempel, är det inte bara Trelleborg som är långt fram, utan exempelvis Norrtälje hur de jobbar med RPA i bygglovsansökningar och där nästa steg är att söka automatisera hanteringen vid vaccinationer. Det är jättespännande.

– Ja, jag har hört så många spännande historier. Och det är intressant för det är inte så att det bara är privata och globala företag som ligger i framkant, utan det är verkligen många inom den publika sektorn som driver innovation nu, och som vågar testa nya områden. Jag tror på så sätt att det redan är många som känner sig som navigatörer för sina verksamheter, och här får de också tillfälle att berätta för andra hur de arbetar, så jag är glad att de kom och berättade det.

Ja, det är fantastiskt roligt. Och vi brukar ju prata om att det kommer att försvinna massor av arbeten, men det kommer också komma nya, och det hade vi ett exempel på med Myndigheten för Yrkeshögskolan. De jobbar i dagsläget med att scanna efter nya yrken för att kunna skapa nya och relevanta utbildningar. Det handlar exempelvis om drönarförare eller programmerare för självkörande fordon.

– Jag tror jag får satsa på den andra då, för jag är inte så bra på att köra drönare. Men det är häftigt med ny teknologi. Vissa saker är förstås svåra att ta på, som AI och deep learning, men när man ser exempel på det från både privat och offentlig sektor, så ser man hur viktiga de är. Och jag tror att roboten kommer att bli vår bästa vän.  

4 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoreledarskapFoto Fredrik Kron, Jennie Yttermalm

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng