Forskarens krav på smarthet

Smarta produkter ska kunna kommunicera, fatta beslut i föränderliga miljöer, hålla en hög säkerhet och vara lätta att använda. Det menar Amy Loutfi, professor i informationsteknik vid Örebro universitet.

– Min forskning fokuserar på att väva samman teknik och AI för att sedan applicera på system som exempelvis sensornätverk eller robotsystem. Jag är framförallt intresserad av hur det sedan kan användas inom till exempel vården, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknik vid Örebro universitet. 

– Det finns också icke-tekniska aspekter, som acceptans och förtroende. Litar vi på system som drar slutsatser om oss, när dessa slutsatser dessutom visar sig vara mer korrekta än de slutsatser en mänsklig expert hade dragit?

Vilka är de största utmaningarna?

– En av utmaningarna är att de här system ska användas av personer som inte nödvändigtvis är experter på teknik, vilket betyder att de måste vara robusta samtidigt som de ska kunna användas i dynamiska miljöer. Traditionellt sett används automatiska system i miljöer som en fabrik. När man börjar ta maskiner ur fabriker och in i hem och andra offentliga miljöer måste dessa maskiner verkligen vara smarta så att de kan kommunicera med oss, men också så att vi är försäkrade om att de inte skadar oss på något sätt.

Hur går forskningen?

– Vi har gjort några spännande upptäckter och en av dem handlar om att AI-tekniken ska vara flexibel. En annan upptäckt är att utvecklandet av AI-lösningar tillsammans med slutanvändare är en väldig social och interaktiv process. Forskare får komma i kontakt med användare och man diskuterar mycket. Rädslan för att teknologi skulle underminera sociala interaktioner har alltså inte stämt.

7 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng