Dukat för valdeltagande

damgard-vid-interaktivt-bord.jpg

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg pratar med förstagångsväljare med hjälp av Table of Discussion.

För att ge förstagångsväljare en chans att prata direkt med politiker inför valet 2018, har Trä- och Möbelföretagen, TMF, skapat Table of Discussion, ett interaktivt matbord som kopplar upp ungdomar till riksdag och regering. Här har gymnasieelever och riksdagsledamöter träffats under våren. Nu uppmanas samtliga partiledare att också sätta sig till bords inför valet.

Syftet med Table of Discussion är att ge Sveriges ungdomar en chans att ställa sina mest brinnande frågor till politikerna som representerar dem, innan de ska rösta för första gången, skriver TMF i ett pressmeddelande.

Gymnasieturné

Table of Discussion är ett tvådelat matbord med en interaktiv skärm som gör det möjligt för människor att sitta vid samma bord var de än befinner sig. Under våren har halva bordet stått i riksdagen, medan den andra halvan varit på turné på olika gymnasieskolor runtom i landet. En resa som pågår fram till valet i september.

– När man bor på landsbygden så känns politikerna i riksdagen långt bort. Visst kan vi försöka påverka men det känns inte som att dom lyssnar på oss. Att då kunna sätta sig ner vid ett bord och få prata med en minister kändes väldigt naturligt och jag kände att jag fick kontakt på ett helt nytt sätt, säger Axel Bonnevier, 18 år, elev på Brinellgymnasiet i Nässjö.

700 medlemmar

Table of Discussion är en del av Trä- och Möbelföretagens initiativ TM_X, Trä- och Möbelexperimenten, som fokuserar på att utveckla innovativa lösningar som förändrar och förbättrar såväl vardagsrum som omvärlden genom hantverk, design och teknik.

Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag i den träförädlande industrin. Bland de cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda. 

 

14 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto TMF

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng