VLL utvecklar bröstcancerapp

kvinna-med-roda-pumps-surfar-och-fikar.jpg

Nu kan bröstcancerpatienter, under pågående cytostatikabehandling, själva registrera både symptom och biverkningar med hjälp av en applikation i 1177 Vårdguiden. Lösningen är utvecklad på Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

– När patienterna fyller i uppgifterna kan de också ta del av egenvårdsråd om hur de kan hantera olika biverkningar på egen hand. Arbetet är en del i klinikens satsning mot personcentrerad vård där personens delaktighet i vården ska stärkas, säger Lisette Forsberg, specialistsjuksköterska inom onkologi på Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus, som arbetat fram och designat applikationen.

Vanliga biverkningar

För patienter med bröstcancer som genomgår en cytostatikabehandling kan tiden i hemmet, mellan sjukhusbesöken, vara svår att hantera. Genom att använda sig av applikationen Stöd och behandling i 1177 Vårdguiden, och med teknisk support av enheten för e-hälsa hittade några ur personalen vid Cancercentrum en lösning, skriver VLL i ett pressmeddelande.

Lisette Forsberg och hennes kollegor listade vanliga biverkningar, som illamående, hudbesvär, förstoppning, värk och trötthet. De samlade också egenvårdsråden som patienterna får vid besök hos eller samtal med kontaksjuksköterskorna.

Kontakt med sjuksköterska

Allt detta lades in i applikationen som patienterna använder efter inloggning mobilt bank-id.

– Patienterna fyller i formuläret i sin dator, surfplatta eller smarta mobil. De kan också se grafer över sin situation, både idag och för en vecka eller månad sedan, säger Lisette Forsberg.

Varje symptom bedöms med en stigande skala och om den överstiger en viss nivå, får kontaktsjuksköterskan direkt ett meddelande och kan då ta kontakt med patienten.

Under våren testas applikationen på fem patienter och sedan utvärderas projektet. Om allt faller väl ut, och inget tyder just nu på något annat, ska den digitala patientuppföljningen från och med i höst erbjudas alla bröstcancerpatienter i VLL som genomgår cytostatikabehandling.

 

8 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng