Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oslo larmar om piller

Redan 2013 införde Oslo larm för att påminna patienter i hemmet att ta sin medicin. Nu får runt 400 patienter en sådan påminnelse och projektet växer. Nästa steg är digitalisering av 7 500 trygghetslarm. 

– När vi skulle starta med välfärdsteknologi i hela Oslo kommun så var det viktigt att ta utgångspunkt i något som både innehöll det som är planerat och det som inte är planlagt som när vi använder medicindoserna, säger Harald Sundt-Ohlsen, sektionschef välfärdsteknik, Oslo kommun.

– I Oslo hade vi fyra centrala enheter som startade redan 2013 och som har gett oss viktiga erfarenheter. Därför har vi kunnat sprida till andra stadsdelar och kunde jobba snabbt med detta. I mars 2017 hade vi fem medicinpåminnare i bruk, och i mars i år har vi omkring 400.

Vad innebär det att man får påminnelse om medicin?

– Man får en påminnelse från apparaten för att ta sin medicin så man tar den i rätt tid. Om hemtjänsten ska åka hem med medicin är det många patienter som exempelvis ska ha medicinen vid en viss tidpunkt och då skulle en del ha fått sin medicin för sent.

Vilken typ av sjukdomar handlar det om?

– Det är inte knutet till någon speciell diagnos. Du måste kunna klara att använda fingrar och händer och om du har behov att få påminnelse att ta din medicin.

Vad är nästa steg i projektet?

– Vi har cirka 10 000 trygghetslarm i Oslo kommun där 7 500 fortfarande är analoga. Dessa ska vi göra digitala under kommande år. Det skapar en möjlighet att använda fler sensorer.

– Vi ska till exempel kunna se hur många som har brandvarnare som knuten till en alarmcentral. Vi tittar också på möjligheter med digital tillsyn samt mobila trygghetsalarm med möjlighet med GPS-alarm. Det har vi använt för dem med kognitiva problem som behöver hjälp att hitta tillbaka till sitt hem. De som har fysiska sjukdomar och är rädda för att falla eller andra tillstånd som gör att det kan vara tryggt att kunna veta att man blir hittad.

22 maj 2018 Uppdaterad 23 maj 2018 Reporter Elisabeth Nore it i vården Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

baby tittar i kameran över kvinnas axel.jpg
video

Sveriges nya e-hälsokarta

25 jun 2018 it i vården

E-hälsomyndigheten genomför just nu en kartläggning av Sveriges status inom e-hälsa. Målet är att beslutsfattare, vården och patienter ska få en bättre överblick om vilka verktyg och möjligheter som finns på området.

tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg
video

Så kan AI stödja diabetesvården

15 maj 2018 it i vården

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

strandhäll2.jpg

"Vi får inte vara naiva"

26 apr 2018 it i vården

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

översiktsbild över vitalis 2017.jpg
Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

homecare.jpg

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg
video

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.