Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oslo larmar om piller

Redan 2013 införde Oslo larm för att påminna patienter i hemmet att ta sin medicin. Nu får runt 400 patienter en sådan påminnelse och projektet växer. Nästa steg är digitalisering av 7 500 trygghetslarm. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 22 maj 2018 it i vården

– När vi skulle starta med välfärdsteknologi i hela Oslo kommun så var det viktigt att ta utgångspunkt i något som både innehöll det som är planerat och det som inte är planlagt som när vi använder medicindoserna, säger Harald Sundt-Ohlsen, sektionschef välfärdsteknik, Oslo kommun.

– I Oslo hade vi fyra centrala enheter som startade redan 2013 och som har gett oss viktiga erfarenheter. Därför har vi kunnat sprida till andra stadsdelar och kunde jobba snabbt med detta. I mars 2017 hade vi fem medicinpåminnare i bruk, och i mars i år har vi omkring 400.

Vad innebär det att man får påminnelse om medicin?

– Man får en påminnelse från apparaten för att ta sin medicin så man tar den i rätt tid. Om hemtjänsten ska åka hem med medicin är det många patienter som exempelvis ska ha medicinen vid en viss tidpunkt och då skulle en del ha fått sin medicin för sent.

Vilken typ av sjukdomar handlar det om?

– Det är inte knutet till någon speciell diagnos. Du måste kunna klara att använda fingrar och händer och om du har behov att få påminnelse att ta din medicin.

Vad är nästa steg i projektet?

– Vi har cirka 10 000 trygghetslarm i Oslo kommun där 7 500 fortfarande är analoga. Dessa ska vi göra digitala under kommande år. Det skapar en möjlighet att använda fler sensorer.

– Vi ska till exempel kunna se hur många som har brandvarnare som knuten till en alarmcentral. Vi tittar också på möjligheter med digital tillsyn samt mobila trygghetsalarm med möjlighet med GPS-alarm. Det har vi använt för dem med kognitiva problem som behöver hjälp att hitta tillbaka till sitt hem. De som har fysiska sjukdomar och är rädda för att falla eller andra tillstånd som gör att det kan vara tryggt att kunna veta att man blir hittad.

Rekommenderad läsning

Politiken driver digitaliseringen i Halmstad

15 nov 2016 it i vården

AdobeStock_69719082.jpeg AdobeStock_69719082.jpeg AdobeStock_69719082.jpeg

Politiska mål får Halmstad att prioritera digitaliseringen.

Det skapar en tydlighet i kommunens framtidsriktning, säger it-strategen Thomas Wollentz.

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

27 feb 2018 it i vården

översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg översiktsbild över vitalis 2017.jpg

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

Augmented reality förenklar för kirurger

26 apr 2017 it i vården

EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg video

Nu kan läkare få en 3D-bild med riktig djupkänsla av patienternas vävnader och organ vilket gör operationsplanering enklare, snabbare och säkrare. 

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg video

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

irding 960640.jpg irding 960640.jpg irding 960640.jpg video

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg video

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

digital homecare.jpg digital homecare.jpg digital homecare.jpg video

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför.