Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mobilt modellen för Hifab

Nu satsar projektledningsföretaget Hifab på ett mer mobilt arbetssätt för att fortsätta bygga sig genom Sverige. Men det krävs mer än smart teknik för att få medarbetarna med på tåget i en bransch med fokus på hantverk och tunga maskiner, berättar Michael Couriaut, CIO på Hifab.

Text Tim Leffler Foto fredrik kron, adobestock 31 maj 2018 digit

– Just nu håller vi på med en storsatsning på mobilitet och anamma mobila arbetssätt. Som konsulter jobbar vi mycket på plats hos våra kunder och det är viktigt att även då har tillgång till Hifab-specifika resurser. I fält arbetar våra medarbetare i kundens system, men vi vill att de enkelt och naturligt ska komma åt Hifabs system och all information där via mobilen eller en platta.

Vilka lösningar tittar ni på?

– Vi tittar främst på en säkerhetslösning, EMS från Microsoft, och så jobbar vi väldigt mycket mot Office365 samtidigt som vi anpassar vårt gamla arv för enklare åtkomst för våra medarbetare i fält.

Vilka är de stora utmaningarna?

– Det är att få med oss medarbetarna i ett nytt arbetssätt. What’s in it for me som gör att jag kör en multifaktorautentisering, till exempel. För att komma dit jobbar vi med fortbildning, men vi ser också hur saker och ting har förändrats i våra vardagsbeteenden där vi lever med en mobilitet. Jag tror att steget inte är så stort men det är klart, har man en gång lärt sig att saker ska ligga i mappar i en viss struktur så sitter det i. Men vi ska hitta andra sätt att göra det på som är smidigt och lätt för våra medarbetare.

Samarbetar byggbranschen kring de här frågorna?

– Det ser lite olika ut. På flera hålla jobbar man i BIM, Building Information Management, där man samlar alla delar. Men det finns också alternativ där vi jobbar i beställarens miljö i renodlade projektplattformar så det varierar. Men det finns en tröghet i branschen som sådan när det gäller digitalisering. Delvis för att det är en bransch med fokus på hantverk och entreprenadmaskiner.

– Vi tittar en del på industrin och hur de har robotiserat vissa funktioner. I byggbranschen tittar vi på prefabsidan, som sätter ihop husen som Lego, och andra byggnationer som tillverkas på en plats och monteras på en annan för kortare ledtider och mindre behov av byggpersonal.

Rekommenderad läsning

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

vindsnurror-i-rapsfalt.jpg
video

O365 för Rejlers konsulter

31 maj 2018 digit

Med 2 000 medarbetare i Norden är smidigt samarbete en framgångsfaktor för teknikkonsultföretaget Rejlers. Office365 ger ökad delaktighet och säkerhet enligt GDPR, menar Mats Rehnqvist, CIO på Rejlers.

tjej meckar i produktionen med en volvobil.jpg
video

CEVT bygger för framtiden

11 jun 2018 digit

Geelykoncernens innovationscentrum CEVT, China Euro Vehicle Technology, lever som man lär. Här jobbar it-avdelningen helt agilt för snabb och lösningsorienterad support till Geelys dotterbolag i Europa och USA. Snart samlas alla bolag i Sverige under ett tak byggt för hur vi jobbar 2025.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

kille gör armhävningar på en brygga utanför umeå universitet.jpg
video

Bättre forskning och färre fuskare

5 jun 2018 digit

Ett universitet ska inte bara hålla vanliga cyberattacker borta, utan även försöka motverka möjligheten till fusk. Samtidigt efterfrågas gemensamma digitala plattformar som forskare från vitt skilda områden kan använda sig av för att lagra sin data och utföra analyser. Något som Umeå universitet är i full gång med.

ung-par-som-flyttar.jpg

Stångåstadens smarta uthyrning

30 aug 2018 digit

Fastighetsförvaltning är en bransch där digitaliseringen går långsamt. Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden går sin egen väg och åstadkommer stordåd i form av minskad administration och ökad kundnytta.

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag.