Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mobilt modellen för Hifab

Nu satsar projektledningsföretaget Hifab på ett mer mobilt arbetssätt för att fortsätta bygga sig genom Sverige. Men det krävs mer än smart teknik för att få medarbetarna med på tåget i en bransch med fokus på hantverk och tunga maskiner, berättar Michael Couriaut, CIO på Hifab.

– Just nu håller vi på med en storsatsning på mobilitet och anamma mobila arbetssätt. Som konsulter jobbar vi mycket på plats hos våra kunder och det är viktigt att även då har tillgång till Hifab-specifika resurser. I fält arbetar våra medarbetare i kundens system, men vi vill att de enkelt och naturligt ska komma åt Hifabs system och all information där via mobilen eller en platta.

Vilka lösningar tittar ni på?

– Vi tittar främst på en säkerhetslösning, EMS från Microsoft, och så jobbar vi väldigt mycket mot Office365 samtidigt som vi anpassar vårt gamla arv för enklare åtkomst för våra medarbetare i fält.

Vilka är de stora utmaningarna?

– Det är att få med oss medarbetarna i ett nytt arbetssätt. What’s in it for me som gör att jag kör en multifaktorautentisering, till exempel. För att komma dit jobbar vi med fortbildning, men vi ser också hur saker och ting har förändrats i våra vardagsbeteenden där vi lever med en mobilitet. Jag tror att steget inte är så stort men det är klart, har man en gång lärt sig att saker ska ligga i mappar i en viss struktur så sitter det i. Men vi ska hitta andra sätt att göra det på som är smidigt och lätt för våra medarbetare.

Samarbetar byggbranschen kring de här frågorna?

– Det ser lite olika ut. På flera hålla jobbar man i BIM, Building Information Management, där man samlar alla delar. Men det finns också alternativ där vi jobbar i beställarens miljö i renodlade projektplattformar så det varierar. Men det finns en tröghet i branschen som sådan när det gäller digitalisering. Delvis för att det är en bransch med fokus på hantverk och entreprenadmaskiner.

– Vi tittar en del på industrin och hur de har robotiserat vissa funktioner. I byggbranschen tittar vi på prefabsidan, som sätter ihop husen som Lego, och andra byggnationer som tillverkas på en plats och monteras på en annan för kortare ledtider och mindre behov av byggpersonal.

31 maj 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.