Mobilt modellen för Hifab

Nu satsar projektledningsföretaget Hifab på ett mer mobilt arbetssätt för att fortsätta bygga sig genom Sverige. Men det krävs mer än smart teknik för att få medarbetarna med på tåget i en bransch med fokus på hantverk och tunga maskiner, berättar Michael Couriaut, CIO på Hifab.

– Just nu håller vi på med en storsatsning på mobilitet och anamma mobila arbetssätt. Som konsulter jobbar vi mycket på plats hos våra kunder och det är viktigt att även då har tillgång till Hifab-specifika resurser. I fält arbetar våra medarbetare i kundens system, men vi vill att de enkelt och naturligt ska komma åt Hifabs system och all information där via mobilen eller en platta.

Vilka lösningar tittar ni på?

– Vi tittar främst på en säkerhetslösning, EMS från Microsoft, och så jobbar vi väldigt mycket mot Office365 samtidigt som vi anpassar vårt gamla arv för enklare åtkomst för våra medarbetare i fält.

Vilka är de stora utmaningarna?

– Det är att få med oss medarbetarna i ett nytt arbetssätt. What’s in it for me som gör att jag kör en multifaktorautentisering, till exempel. För att komma dit jobbar vi med fortbildning, men vi ser också hur saker och ting har förändrats i våra vardagsbeteenden där vi lever med en mobilitet. Jag tror att steget inte är så stort men det är klart, har man en gång lärt sig att saker ska ligga i mappar i en viss struktur så sitter det i. Men vi ska hitta andra sätt att göra det på som är smidigt och lätt för våra medarbetare.

Samarbetar byggbranschen kring de här frågorna?

– Det ser lite olika ut. På flera hålla jobbar man i BIM, Building Information Management, där man samlar alla delar. Men det finns också alternativ där vi jobbar i beställarens miljö i renodlade projektplattformar så det varierar. Men det finns en tröghet i branschen som sådan när det gäller digitalisering. Delvis för att det är en bransch med fokus på hantverk och entreprenadmaskiner.

– Vi tittar en del på industrin och hur de har robotiserat vissa funktioner. I byggbranschen tittar vi på prefabsidan, som sätter ihop husen som Lego, och andra byggnationer som tillverkas på en plats och monteras på en annan för kortare ledtider och mindre behov av byggpersonal.

31 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng