Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Juridiken måste stödja digitaliseringen

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

För cirka 15 månader sedan tog civilminister Ardalan Shekarabi initiativet till en digitaliseringsrättsutredning. I utredningen skulle fokus ligga på hur digitaliseringen egentligen ser ut inom offentlig sektor och hur rättsliga hinder skulle kunna undanröjas. Uppdraget att leda utredningen fick professor Cecilia Magnusson Sjöberg från Stockholms universitet, som även fick hjälp av ett sekretariat och 25 experter. Utredarna besökte 28 myndigheter runt om i Sverige och i april lämnades betänkandet till civilministern.

– Vi har träffat representanter från små och stora myndigheter som fått berätta vad som fungerar och inte, och det har verkligen blivit en rapport på hur det ser ut i praktiken. Det har varit mycket jobb men också fantastiskt inspirerande att se vilken förändringsbenägenhet i riktning mot digitalisering det finns i landet, säger Cecilia Magnusson Sjöberg. 

cecilia-magnusson-SU.jpg

Cecilia Magnusson Sjöberg, professor på Stockholms universitet.

Utredningen föreslår bland annat:

  • Ett nytt förslag för att säkerställa insyn i förvaltningens verksamhet när algoritmer eller datorprogram används vid automatiserade förfaranden.
  • En ny lag om tystnadsplikt vid utkontraktering av it-drift och vissa andra it-baserade funktioner till privata leverantörer.
  • Nya regler om digital tillgänglighet till förvaltningen och digital kommunikation från förvaltningen till medborgarna. Där ska medborgarna själva få bestämma om de vill ta emot handlingar från myndigheter digitalt.

– Osäkerheten i att inte ha juridiken som stöd i det digitala arbetet är något av de största intrycken vi fått under den här tiden. Juridik ska inte behöva vara ett hinder längre för nu är tiden mogen att utgå från digitala förfaranden och se de manuella som undantag. Det finns fortfarande en norm att fysiskt skicka pappersdokument till myndigheter men den är det dags att gå ifrån.

Är du nöjd med vad ni kom fram till?

– Jag är nöjd så till vida att vi har utnyttjat tiden så gott vi har kunnat, och att det vi lämnat fram är en verklighetsbeskrivning - inte bara teoretiska författningsförslag. Det är ett smörgåsbord vi lämnat åt regeringen och nu är tiden mogen för lagstiftaren att kliva in. Danmark har pekat med hela handen när det gäller krav på elektronisk kommunikation både riktad mot myndigheter och allmänheten, och det är något vi i Sverige borde ta efter.

24 maj 2018 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Socialdemokraterna

Rekommenderad läsning

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Sverige Flaggor Lite

Sajt med API:er

21 sep 2020 digit

Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

Sverige Resväska

Bäst på resfria möten

17 jun 2020 digit

Om vi ökar våra resfria möten med 30 procent kan det innebära besparingar på 40 miljarder. Det visar en ny rapport från Cisco. Anders Ygeman deltog i diskussionen då rapporten presenterades och anser att vi fortfarande tänker analogt när det gäller möten och önskar att fler inför krav på att effektivisera.