Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Juridiken måste stödja digitaliseringen

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Socialdemokraterna 24 maj 2018 ledarskap

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

För cirka 15 månader sedan tog civilminister Ardalan Shekarabi initiativet till en digitaliseringsrättsutredning. I utredningen skulle fokus ligga på hur digitaliseringen egentligen ser ut inom offentlig sektor och hur rättsliga hinder skulle kunna undanröjas. Uppdraget att leda utredningen fick professor Cecilia Magnusson Sjöberg från Stockholms universitet, som även fick hjälp av ett sekretariat och 25 experter. Utredarna besökte 28 myndigheter runt om i Sverige och i april lämnades betänkandet till civilministern.

– Vi har träffat representanter från små och stora myndigheter som fått berätta vad som fungerar och inte, och det har verkligen blivit en rapport på hur det ser ut i praktiken. Det har varit mycket jobb men också fantastiskt inspirerande att se vilken förändringsbenägenhet i riktning mot digitalisering det finns i landet, säger Cecilia Magnusson Sjöberg. 

cecilia-magnusson-SU.jpg

Cecilia Magnusson Sjöberg, professor på Stockholms universitet.

Utredningen föreslår bland annat:

  • Ett nytt förslag för att säkerställa insyn i förvaltningens verksamhet när algoritmer eller datorprogram används vid automatiserade förfaranden.
  • En ny lag om tystnadsplikt vid utkontraktering av it-drift och vissa andra it-baserade funktioner till privata leverantörer.
  • Nya regler om digital tillgänglighet till förvaltningen och digital kommunikation från förvaltningen till medborgarna. Där ska medborgarna själva få bestämma om de vill ta emot handlingar från myndigheter digitalt.

– Osäkerheten i att inte ha juridiken som stöd i det digitala arbetet är något av de största intrycken vi fått under den här tiden. Juridik ska inte behöva vara ett hinder längre för nu är tiden mogen att utgå från digitala förfaranden och se de manuella som undantag. Det finns fortfarande en norm att fysiskt skicka pappersdokument till myndigheter men den är det dags att gå ifrån.

Är du nöjd med vad ni kom fram till?

– Jag är nöjd så till vida att vi har utnyttjat tiden så gott vi har kunnat, och att det vi lämnat fram är en verklighetsbeskrivning - inte bara teoretiska författningsförslag. Det är ett smörgåsbord vi lämnat åt regeringen och nu är tiden mogen för lagstiftaren att kliva in. Danmark har pekat med hela handen när det gäller krav på elektronisk kommunikation både riktad mot myndigheter och allmänheten, och det är något vi i Sverige borde ta efter.

Rekommenderad läsning

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Anna Granö.PNG
video

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

DSC08767_960x640.jpg

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

norrbotten 960640.jpg

E-nämnd effektiviserar Norrbotten

8 feb 2017 ledarskap

Norrbottens län har skapat en e-nämnd där de gemensamt fattar beslut om vidare effektivisering och digitalisering av de 13 inblandade kommunerna.