IIS nya satsningar

nya svenska sedlar på hög.jpg

Fritt internet, anonym internetanvändning och alla dina personuppgifter på ett och samma ställe är några av IIS satsningsområden då 1,4 miljoner kronor delas ut från Internetstiftelsens internetfond.

– Tekniska projekt som rör infrastruktur och standardiseringsarbete sker ofta långt bort från strålkastarljusen. Samtidigt är utvecklingen av internets infrastruktur avgörande för att vi ska kunna använda internet för kommunikation och innovation på ett bra och konkurrenskraftigt sätt. Vår Internetfond är en av få som finansierar projekt inom detta område, säger Danny Aerts, vd på IIS.

Den oberoende organisationen Internetstiftelsen, IIS, har beslutat att hjälpa till att finansiera fem icke-kommersiella projekt hos fem olika aktörer. De får dela på 1,4 miljoner kronor från stiftelsens internetfond.

Pjodd ger fritt nät

En ideell förening som vill ge Malmö fritt trådlös nät på alla stadens alla platser. För att göra det möjligt sätter frivilliga upp sina egna Pjodd-routrar med så kallad mesh-teknik och routrarna tar hjälp av varandra för att ge uppkoppling till användaren.  

Koll på GDPR

Västeråsföretaget Escape Reality vill komplettera GDPR med en app som samlar alla dina personliga uppgifter på en lokal plats istället för att de sprids ut till olika platser.

5G och Tor

Karlstads universitet har två projekt som får dela på pengapotten. Det ena handlar om hur 5G kommer påverka alla de appar som används. Det andra projketet handlar om att förbättra anonymitetsnätverket Tor, som ska ge användaren möjlighet att kunna surfa anonymt utan att vara orolig för att någon trackar genom så kallade korrelationsattacker.

Standard för IoT

Ett projekt som arbetar för att standardisera gränssnitt och protokoll inom IoT. Finansieringen ska bidra till ett fortsatt arbete för en internationell standardisering.

Källa: Internetstiftelsen

23 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Emilia PiensohodigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng