Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hoppet för konfliktmineralernas offer

jason timbuktu diakité i kongo.jpg

Jason Timbuktu Diakité var med och skapade musik tillsammans med patienterna på Panzisjukhuset under sitt andra besök år 2015.

Denis Mukwege är läkaren som har hjälpt tiotusentals våldtäktsoffer i östra Kongo. Under Almedalsveckan berättar han om vardagen i det konflikthärjade området och hur vi alla kan bidra till en förbättrad situation. Artisten Jason Timbuktu Diakité har samarbetat med Denis Mukwege och ser fram emot Sverigebesöket.

– Dedikation och mod. Någon som vigt sitt liv åt att hjälpa andra på ett helt ofattbart sätt. Det är det första jag tänker när jag tänker på Denis Mukwege, säger Jason Diakité, kanske mer känd under sitt artistnamn Timbuktu, och som vid flera tillfällen träffat den prisbelönta kongolesiska läkaren.

Reparerar människor

Denis Mukwege har förändrat livet för tiotusentals människor, på Panzi Hosptial, sjukhuset han själv grundade i Bakuvu i östra Demokratiska republiken Kongo. Där har han sedan millennieskiftet bokstavligt talat reparerat flickor, pojkar, och kvinnor som våldtagits av rebeller i regionen.

Denis Mukwege på Almedalsveckan

Denis Mukwege kommer att hålla i inledningstalet på Atea Sustainability Focus, ASF, Forum under Almedalsveckan på Gotland, klockan 13.30 den 5/7. Du kan anmälda dig redan nu här.

– De gånger jag har besökt honom i Kongo ser man verkligen på människorna runt omkring hur mycket han och hans insatser betyder och har betytt, säger Jason Diakité.

Konflikthärjad zon

Den del av Kongo där Denis Mukwege har varit mest aktivt har mer eller mindre oavbrutet varit drabbad av olika sorters konflikter mellan de södra och norra delarna.

Landets nuvarande president Joseph Kabila har än så länge inte hållit omval sedan hans mandatperiod tog slut i december 2016. Oppositionen hävdar att han berikar sig själv och att det uteblivna omvalet i praktiken innebär att han har förklarat krig mot det kongolesiska folket, och så sent som i mars i år menade EU:s biståndschef att situationen blir värre för varje dag.

– Kurroption är en otäck tradition i Kongo som knappast avhjälpts av dels västerländska kolonialmakter som tidigare styrde landet, dels de ofta västerländska företag som berikar sig på deras tillgångar. Där är Denis Mukwege ett av de fyrtorn som kräver mer rättvisa för Kongos folk, och han gör det med sitt eget liv som insats, säger Jason Diakité.

Denis Mukwege portrait at Panzi.png

Denis Mukwege på Panzisjukhuset

Konfliktmineraler

En av orsakerna till dagens hårda konflikter som ger upphov till de våldsamma övergrepp på barn och kvinnor som Denis Mukwege träffar och behandlar, är de så kallade konfliktmineralerna.

Kongo har en av världens största tillgångar av coltan och kobolt som används i dagens digitala produkter, som batterier, datorer och mobiltelefoner. Dessa utvinns ofta ur gruvor under farliga förhållanden av unga pojkar och flickor under vapenhot, och smugglas sedan ut ur landet.

– Vi förstår inte hur oerhört priviligierade vi är i västvärlden. Vi använder dagligen våra mobiltelefoner som innehåller dessa värdefulla mineral utan att egentligen behöva tänka på hur vi har fått dem i vår hand. I dagens nyhetstsunami är det inte som om att nyheter om konflikter bland fattiga människor i Kongo står särskilt högt i kurs, men vi måste prata om det, säger Jason Diakité.

Hur har dina möten med Denis Mukwege och dina resor till Kongo påverkat dig själv?

– Att det är helt ofattbart hur oerhört orättvist livet är och hur priviligierade vi som är uppväxta i Sverige är som har fått leva i fred så länge som vi gjort. När jag var i Kongo första gången år 2008 upplevde jag lidande på en skala jag inte trodde fanns. Och att det trots det finns en otrolig livskraft hos dessa människor som går upp och tvättar sina kläder och försöker leva i sin vardag under dessa omständigheter. Vi kan liksom inte berätta för dessa människor hur saker och ting ligger till i världen utan vi måste vara empatiska och lyssna. De senaste åren ser situationen på vissa håll dessutom ut att ha förvärrats, och då blir personer som Denis Mukwege med sin konkreta läkargärning och sina protester mot landets politiska situation, viktigare än någonsin.

Vad kan man förvänta sig av Denis Mukweges besök till Almedalen i år?

– Jag tror att man kan förvänta sig information från ett vittne och en hjälte i världens kanske blodigaste och minst uppmärksammade konflikt. Av alla krishärder i världen är Kongo med sitt rekordstora antal internflyktingar ofta i medial skugga. Denis Mukwege kommer prata om hur det känns att kämpa för förbättring i den brutala vardag som Kongos folk lever i. 

23 maj 2018 Uppdaterad 9 mars 2020 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto PMU, Elizabeth Blackney for Panzi Hospital and Foundations

Rekommenderad läsning

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

kobolt-960640.jpg

Volvo Cars spårar kobolt

13 nov 2019 digit

Volvo Cars ska med blockkedjeteknik spåra mineralen kobolt, som bland annat används i batterier. Med hjälp av tekniken hoppas bolaget kunna sluta använda kobolt från konfliktområden och där det förekommer barnarbete.