Halmstad i AI-projekt

gammal-och-ung-tittar-pa-vattnet.jpg

I det europeiska initiativet Remind samarbetar organisationer i nio olika länder för att utveckla tekniska lösningar som kan hjälpa personer med demenssjukdom och deras anhöriga i vardagen. I Sverige deltar bland andra Högskolan i Halmstad.

– Huvudsyftet med Remind är att utveckla och dela kunskap mellan partnerorganisationerna som finns inom såväl akademin som industrin, säger Ubaid Ur Rehman, doktorand vid Kyung Hee University i Sydkorea som är ett av partneruniversiteten i Remind-projektet.

I början av året var Ubaid Ur Rehman gästforskare vid Högskolan i Halmstad under tre månader inom ramen för Remind-projektet. Han har utvecklat en applikation som, baserat på data från ett intelligent hem och en smart telefon, kan avgöra när det är en bra tid att påminna en patient med en demenssjukdom att ta sin medicin skriver Högskolan i Halmstad i ett pressmeddelande.

Kompetens inom AI

Martin Cooney forskar om sociala robotar vid Högskolan i Halmstad och är Högskolans samordnare i projektet.

– Vårt bidrag är kompetens inom AI, artificiell intelligens. Jag tycker att Ubaids igenkänningsapplikation är ett mycket bra exempel på detta. Vi har också, som ett annat exempel, utvecklat ett system för att upptäcka nyligen utförda aktiviteter, som att ta sin medicin, genom att använda en värmekamera, säger Martin Cooney och fortsätter:

– Utöver forskningen ger projektet oss även bra möjligheter till nätverkande, till exempel när vi besöker varandra i de olika länderna och genom samarbetet mellan akademin och industrin. 

Luleå och Florens

Ulster University i Nordirland, Luleå tekniska universitet, Universitetet i Florens och Argentinas tekniska universitet är några samarbetspartners i projektet. Remind finansieras genom Horizont 2020 som är EU:s ramprogram för forskning och innovation och pågår fram till 2020.

3 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng