Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

GDPR stor konkurrensfördel

Med bara ett fåtal veckor kvar till 25 maj när GDPR, EU:s nya dataskyddsförordning, träder i kraft finns det gott om tips för hur småföretagare ska förbereda sig. Nu lyfter branschorganisationen Företagarna affärsnyttan i ett gott GDPR-arbete. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 11 maj 2018 säkerhet

bilverkstad-med-mycket-att-gora.jpg

– När jag är ute och pratar om GDPR så börjar jag alltid med att understryka möjligheterna till att skapa affärsnytta. Ett företag som blir bäst i klassen på regelrätt personuppgiftshantering kommer att vinna sina befintliga såväl som potentiella kunders förtroende, säger Hampus Löwstedt, jurist på Företagarna i ett pressmeddelande.

Integritet en USP

Förordningen syftar framförallt till att stärka skyddet för behandlingen av enskildas personuppgifter. Det innebär exempelvis att företag måste informera de personer vars uppgifter läggs in i ett kundregister. Hampus Löwstedt vill göra företagen medvetna om den affärsmässiga nyttan med alla förberedelserna inför den 25 maj.

– Många värnar om sin integritet, och om du kan visa på ett ansvarsfullt agerande med personuppgifter, ja då kan det bli just den faktorn som får en potentiell kund att fatta beslutet att köpa en tjänst från ert företag, istället för en konkurrent. Som företagare kan du alltså skapa en konkurrensfördel genom att vara compliant. Kunder med stort förtroende är dessutom mer lojala och kan vara otroligt viktiga ambassadörer för ett företag.

Uppskattat av investerare

Men den potentiella affärsnyttan stannar inte enbart vid möjlighet till en växande och lojal kundbas, den sträcker sig hela vägen fram för den som överväger en bolagsförsäljning.

– För den som är på väg att sälja sitt bolag och letar investerare kommer det att vara guld värt i investerarens ögon om ni i en granskning av bolaget kan visa upp en god personuppgiftshantering. Det innebär en god försäkran om att bolaget inte riskerar att åläggas framtida sanktionsavgifter.

Senaste nytt

GDPR ett år senare

21 maj 2019

Tre av fyra svenskar oroar sig över hur deras personuppgifter används av företag. Och var sjätte medborgare har utnyttjat någon av rättigheterna som kom med GDPR, som bland annat rätten att bli glömd. Det visar Datainspektionens första rikstäckande integritetsrapport.

Smartare cancervård

20 maj 2019

Nu startas ett samarbete mellan läkemedelsindustrin, akademin och sjukvården för att utveckla en plattform för precisionsmedicin. Målet är att läkemedelsbehandling baserad på patienters genetiska profil ska bli mer tillgänglig vid svår cancersjukdom.

Avvaktande till autonomt

20 maj 2019

Svenskarna brukar vara teknikvänliga men när det gäller självkörande bilar är attityden annorlunda. Lite drygt fyra av tio föredrar tekniken inom fem år, men under det närmaste året skulle 15 procent välja en självkörande framför en traditionell bil. Det är under det internationella genomsnittet.

Google ratar Huawei

20 maj 2019

Användare av de kinesiska telefonerna kommer inte kunna nyttja Googles mobiltjänster och Android-uppdateringar framöver. Detta kommer som en följd av Donald Trumps uttalande förra veckan där han utlyste nationellt nödläge för att skydda landet från utländskt spionage.

Smart industri på schemat

17 maj 2019

Våren 2020 startar den största företagsforskarskolan i Sverige inom området smart industri. Initiativet riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft med ny kompetens kopplad till smart industri.

Ny grön flygtaxi

17 maj 2019

Den tyska startupen Lilium har tagit fram en elektrisk jetdriven lufttaxi som får plats med fem personer. Fordonet har precis tagit sin första färd och kan köra i 300 kilometer i timmen.