Första vågen av autonom lagring

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

– Vi är på en unik plats i data-eran då AI, IoT, machine learning och automation utvecklas och mängden data kommer explodera. Det kommer vara mer data än vad vi någonsin tidigare har sett. För mig är det här det viktigaste området för våra kunder, eftersom det är deras mest kritiska tillgång. Det handlar om hur vi lagrar, skyddar och säkrar datan. Och ännu viktigare är också hur de ska få tillgång till datan när som helst för att addera värde.

– Nu lanserar Dell EMC den nya lagringsplattform Powermax, som har den senaste tekniken för att kunna leverera hög prestanda, låg latens och hög återhämtningsförmåga. Men ännu mer handlar den om data, intelligens och autonom lagring. 

 Hur blir det mer säkerheten när all den här datan ska hanteras?

– Säkerhet är högst på agendan för våra kunder idag. Med alla mobila enheter och att alla vill ha tillgång till all data, oavsett var de är, så är säkerheten kritisk. Det du kommer se är att säkerhet kommer vara inbyggt i lagring, i nätverk och i operativsystem.

Förra året sa du att om vi har autonoma fordon måste vi ha autonom lagring. Hur har det gått?

– Det har faktiskt gått mycket bra och när vi nu lanserade Powermax så blir det den första vågen av autonom lagring. Jag tror att hela branschen går mot det, vilket kommer innebära självläkning, självdiagnosticering och självoptimering. All data kommer inte att vara likvärdigt utan du vill ha rätt data på rätt plats med rätt SLA (Service level of agreement). Systemet måste vara smart nog för att förstå applikationen, användningsområdet och lägga den i rätt plats.

– Vår lansering Powermax har en första nivå i det med application hinting inbäddad i teknologin och med det automatiserat fast capability, så när datan kommer så är systemet intelligent nog att placera datan på rätt plats. Den första vågen av autonom lagring startar nu och det kommer ännu mer av det här framöver.

Idag föredrar många av Dells kunder Dells lagring och EMC:s kunder föredrar EMC:s lagring. När kommer förstavalet vara Dell EMC?

– Eftersom det är två så pass stora företag som slås ihop så har vi två stora och lojala installations-, kund- och återförsäljarbaser. Michael Dell sade från dag ett att ingen kund ska lämnas bakom och det är vårt uppdrag. Så just nu handlar det mycket om portföljens kraft och göra klart att vi får med oss alla kunder på resan. Om de har en produkt som de gillar idag så kommer det också en ny generation av den. Vi har egentligen två saker att säga om det:

– Framöver kanske det inte blir exakt samma märke som på den tidigare versionen men vi kommer ha en sömlös och transparent mobilitet. Vi kommer också att stödja processen genom investeringsskydd och lojalitetsprogram.

Vi tror att högteknologiska kunder kommer att välja Powermax och mellannivå-kunder kommer att överlappa lite mer mellan teknologierna och succesivt kommer Dell EMC minska antalet produkter men vårt motto är att ingen kund ska lämnas utanför.

23 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noredigit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng