Sundare med sensor

chip på tand.jpg

Glöm hälsoappar som kräver att du knappar in hur mycket du äter. Nu har forskare vid Tufts University i USA utvecklat en pytteliten sensor som håller koll på vad du stoppar i dig.

– Vi har kopplat traditionell radiofrekvensidentifikation, RFID, till ett sensorpaket som överför information om den lokala miljön, oavsett om sensorn sitter på huden eller på en tand. Sensorn är blott fyra kvadratmillimeter stor och kan upptäcka socker, salt och alkohol, säger Fiorenzo Omenetto, professor i biokemi på Tufts University i USA, och en av forskarna bakom det lilla chippet.

Sensorn är en i serien av de smarta verktyg som hjälper dig att få rätt mängder av mat för en bättre hälsa. Det finns många olika dieter och kostråd idag och ändå visar statistiska undersökningar i USA att det fortfarande finns en utbredd okunskap om vad och hur mycket man bör äta.

Uppfinningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advances Materials där man beskriver hur den lilla sensorn automatisk kan överföra information om din kost till en app.

Den är gjord av porös silkesfilm som liknar hydrogen. Filmen ligger mellan två kvadratformade guldramar, där det aktiva skiktet mäter pH-värde och ser eventuella förändringar.  Den guldiga lilla ramen på tanden mäter av kemikalierna som stoppas in i munnen sänder sedan över det trådlöst till din telefon.

På sikt vill Fiorenzo Omenetto och hans kollegor utöka sensorns känslighet för att kunna mäta alla typer av näringsämnen och biokemiska ämnen.

Källa: Singularity Hub

25 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Emilia PiensohodigitFoto Tufts university

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng