Sött och surt om it

blandat-godis-i-alla-smaker.jpg

Var tredje svensk, 34 procent, ser ny teknik i arbetslivet som ett hot mot jobben. Samtidigt är den överväldigande majoriteten positiva till ny teknik och hela åtta av tio, 79 procent, anser att den är till hjälp för människor i jobbet enligt en ny undersökning.

– Det stämmer att arbetsmarknaden är i stark förändring. Vi tror inte att jobben blir färre, däremot kommer innehållet i jobbet att förändras och kompetenserna måste hänga med. Arbetsgivare måste hjälpa sina anställda att utveckla sina kompetenser och hålla sig anställningsbara på framtidens arbetsmarknad. För att samhället ska utvecklas åt rätt håll måste gapet minska mellan de som hänger med och de som halkar efter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige, i ett pressmeddelande.

Konkurrenskraft

Åtta av tio, 79 procent, anser att ny teknik i arbetslivet är till hjälp för människor i jobbet och mer än hälften, 53 procent, ser den som avgörande för att deras arbetsgivare ska vara fortsatt konkurrenskraftig. Samtidigt ser en tredjedel av svenskarna, 34 procent, den nya tekniken som ett hot mot jobb utförda av människor enligt drygt en drygt 1 700 deltagare i arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Undersökningen visar även att ålder och utbildningsnivå har en avgörande betydelse för hur man ställer sig till ny teknik. Unga och de som har en universitets- eller högskoleutbildning är generellt betydligt mer positiva. Även chefer har generellt sett en mer teknikbejakande syn än andra medarbetare.

 

19 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng