Sommarens uppkopplade livbojar

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

 När man får veta att det saknas en livboj behöver man inte vänta på att någon ska slå larm utan man kan åtgärda på en gång. Det hinner kanske aldrig bli ett problem, säger Johan Höglund, vd för Infracontrol, till Helsingborgs dagblad.

Infracontrol är företaget som levererar lösningen och sensorerna ska förhoppningsvis kunna bidra till minskade handläggningstider och felanmälningar för kommunerna. Livräddningsutrustningen kommer först att implementeras på Helsingborgs stränder och några dagvattendammar. Efter sommarens slut ska arbetet utvärderas.

 Vi vill se om den tekniska utrustningen klarar av saltvatten och en höststorm, så vi börjar med ett antal platser och om försöket faller väl ut bygger vi på systemet, säger Andreas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

 

3 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng