Självkörande bilar hjälper blåljus

utryckning-pa-motorvag-i-rusning.jpg

Rise, SOS Alarm, Ericsson och Volvo är några av intressenterna i det forskningsprojekt som ska ta fram en molnbaserad plattform för utbyte av trafikinformation mellan utryckningsfordon och självkörande bilar. 

Autonoma fordon förväntas föra med sig många fördelar för trafiken, som ökad säkerhet, minskade utsläpp och mindre risk för köer. Men för att fullt ut ta vara på fördelarna behöver de dela information med andra fordon i närheten. Den molnbaserade plattform som nu utvecklas för kommunikationen mellan blåljusfordon och autonoma fordon bygger på Drive Sweden Innovation Cloud för automatiserade transportsystem.

– Det är vårt ansvar att skicka rätt utryckningsfordon till rätt plats i en nödsituation. Införandet av självkörande fordon som kan dela information om sig själva och sin resväg ger stora möjligheter för vår verksamhet och för att snabbt och effektivt nå en olycksplats. Men projektet innebär också nya utmaningar när det gäller hur man säkerställer att information delas på ett pålitligt sätt, säger Mattias Hindfelt, CIO SOS Alarm.

En prototyp av plattformen kommer att demonstreras i Göteborg i juni i år. Projektet pågår till december 2018.

Källa: Rise

4 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng