Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Targus och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Ronneby chansar inte med skydden

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 10 april 2018 it i skolan

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark

– Ett av kriterierna vi är tvungna att uppfylla gentemot vårt försäkringsbolag när det handlar om våra elevdatorer är att de ska vara skyddade när de förflyttas. Det kravet uppfyller Targus väskor med råge, säger Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

I en tid där det kan finnas lite olika uppfattningar kring hur stort ansvar som ska läggas på elever och vårdnadshavare respektive skolan när det handlar om självriskbetalning om en elevs dator eller lärplatta går sönder eller blir stulen, fyller förstås datorskydd en viktig funktion.

Läs mer: Ingen självrisk för plattor

Diskussionen kring lämpliga skydd för datorer som eleverna använder i skolorna i Ronneby tog fart redan när Jesper Rehn började arbeta som IKT-pedagog i kommunen 2011 och det var redan då man fick upp ögonen för Targus.

– Där och då handlade de bara om ett fåtal enheter som behövde hållbara skydd och vi fastnade tidigt för Targus. För oss var det förstås viktigt att vi var nöjda med produkten och att de är hållbara, men lika viktigt var den nära personliga kontakten vi snabbt etablerade, som gjorde att vi fick hjälp att bolla tankar och idéer, säger Jesper Rehn.

jesper rehn, ikt-pedagog ronneby kommun.png

Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

Alla omfattas

För två år sedan genomförde Ronneby 1:1-satsning i kommunens gymnasieskolor och över 1 500 elever fick en personlig bärbar dator. Efter nya noggranna undersökningar kring kostnader och funktioner föll valet åter igen på Targus.

När hösten startar kommer även samtliga elever i kommunens grundskolor, från förskola till årskurs 9, att få en platta eller dator. Det betyder att kommunen i höst kommer att förse 6 000 elever med utrustning som behöver skyddas.

Som IKT-pedagog är det Jesper Rehn som ansvarar för dessa satsningar och som både ser till så att plattor och datorer  kommer till så bra användning som möjligt och att de behandlas aktsamt.

dator uppfälld i en targusväska.jpg

Targus är ett företag som tillverkar hållbara skydd till datorer och plattor. Den variant som Ronneby har valt att köpa in är modell Work-In Clamshell 13,3’’.

– Eleverna får skriva på ett kontrakt att de följer de säkerhetsåtgärder som gäller för att datorerna inte ska förstöras eller bli stulna. En av fördelarna med Targus skydd är att man egentligen aldrig behöver ta av dem från datorerna och på så sätt blir anvisningarna automatiskt lättare att följa, säger han.

Har eleverna tyckt till om sina datorskydd?

– Det har de faktiskt. Till skillnad från vanliga mjuka datorskydd så finns det ett fack för laddaren på de här som de uppskattar. Dessutom finns det ett handtag som gör att datorn blir lätt att bära med sig. I takt med att fler och fler elever får datorer och läromedel som är digitala så kommer ju papper och böcker behövas mindre och mindre och det räcker med datorn. Då är det smidigt att man kan ta sig den med sig på ett bekvämt och säkert sätt, säger Jesper Rehn.

Rekommenderad läsning

sju kids står och tittar i en dator och ler.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

12 jun 2018 it i skolan

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.

bilar-trafik-videomöten-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Möten utan stress och köer

8 jun 2018 digit

Logitech vill sänka den tekniska barriären för videomöten genom att fungera ihop med alla olika typer av mjukvara. De ser också mötesformen som något som kan minska utgifterna, stressen och miljöpåverkan. Redan har myndigheter som satsat på digitala möten minskat sina utsläpp tre gånger mer än övriga. 

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

_MG_8395.jpg

Dataläraren: Med rätt att inspirera

8 sep 2016 it i skolan

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

KnutHahn_Spanien_2.jpg

EU-projektet får toppbetyg av Ronneby

2 jun 2017 it i skolan

När unga lär unga om digitalisering blir resultatet mycket mer än ettor och nollor. Det vet killarna på Knut Hahn-gymnasiet i Ronneby som lärt nioåringar koda Raspberry Pi och hållit föredrag på engelska på en stor mässa i Spanien. Allt tack vare eget mod och ett EU-projekt.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg
Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.

indienbarnmicrosoft960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft. 

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.