Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Targus och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Ronneby chansar inte med skydden

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.

– Ett av kriterierna vi är tvungna att uppfylla gentemot vårt försäkringsbolag när det handlar om våra elevdatorer är att de ska vara skyddade när de förflyttas. Det kravet uppfyller Targus väskor med råge, säger Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

I en tid där det kan finnas lite olika uppfattningar kring hur stort ansvar som ska läggas på elever och vårdnadshavare respektive skolan när det handlar om självriskbetalning om en elevs dator eller lärplatta går sönder eller blir stulen, fyller förstås datorskydd en viktig funktion.

Läs mer: Ingen självrisk för plattor

Diskussionen kring lämpliga skydd för datorer som eleverna använder i skolorna i Ronneby tog fart redan när Jesper Rehn började arbeta som IKT-pedagog i kommunen 2011 och det var redan då man fick upp ögonen för Targus.

– Där och då handlade de bara om ett fåtal enheter som behövde hållbara skydd och vi fastnade tidigt för Targus. För oss var det förstås viktigt att vi var nöjda med produkten och att de är hållbara, men lika viktigt var den nära personliga kontakten vi snabbt etablerade, som gjorde att vi fick hjälp att bolla tankar och idéer, säger Jesper Rehn.

jesper rehn, ikt-pedagog ronneby kommun.png

Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

Alla omfattas

För två år sedan genomförde Ronneby 1:1-satsning i kommunens gymnasieskolor och över 1 500 elever fick en personlig bärbar dator. Efter nya noggranna undersökningar kring kostnader och funktioner föll valet åter igen på Targus.

När hösten startar kommer även samtliga elever i kommunens grundskolor, från förskola till årskurs 9, att få en platta eller dator. Det betyder att kommunen i höst kommer att förse 6 000 elever med utrustning som behöver skyddas.

Som IKT-pedagog är det Jesper Rehn som ansvarar för dessa satsningar och som både ser till så att plattor och datorer  kommer till så bra användning som möjligt och att de behandlas aktsamt.

dator uppfälld i en targusväska.jpg

Targus är ett företag som tillverkar hållbara skydd till datorer och plattor. Den variant som Ronneby har valt att köpa in är modell Work-In Clamshell 13,3’’.

– Eleverna får skriva på ett kontrakt att de följer de säkerhetsåtgärder som gäller för att datorerna inte ska förstöras eller bli stulna. En av fördelarna med Targus skydd är att man egentligen aldrig behöver ta av dem från datorerna och på så sätt blir anvisningarna automatiskt lättare att följa, säger han.

Har eleverna tyckt till om sina datorskydd?

– Det har de faktiskt. Till skillnad från vanliga mjuka datorskydd så finns det ett fack för laddaren på de här som de uppskattar. Dessutom finns det ett handtag som gör att datorn blir lätt att bära med sig. I takt med att fler och fler elever får datorer och läromedel som är digitala så kommer ju papper och böcker behövas mindre och mindre och det räcker med datorn. Då är det smidigt att man kan ta sig den med sig på ett bekvämt och säkert sätt, säger Jesper Rehn.

10 april 2018 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.