Ett samarbete mellan Targus och Voister

Ronneby chansar inte med skydden

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.

– Ett av kriterierna vi är tvungna att uppfylla gentemot vårt försäkringsbolag när det handlar om våra elevdatorer är att de ska vara skyddade när de förflyttas. Det kravet uppfyller Targus väskor med råge, säger Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

I en tid där det kan finnas lite olika uppfattningar kring hur stort ansvar som ska läggas på elever och vårdnadshavare respektive skolan när det handlar om självriskbetalning om en elevs dator eller lärplatta går sönder eller blir stulen, fyller förstås datorskydd en viktig funktion.

Läs mer: Ingen självrisk för plattor

Diskussionen kring lämpliga skydd för datorer som eleverna använder i skolorna i Ronneby tog fart redan när Jesper Rehn började arbeta som IKT-pedagog i kommunen 2011 och det var redan då man fick upp ögonen för Targus.

– Där och då handlade de bara om ett fåtal enheter som behövde hållbara skydd och vi fastnade tidigt för Targus. För oss var det förstås viktigt att vi var nöjda med produkten och att de är hållbara, men lika viktigt var den nära personliga kontakten vi snabbt etablerade, som gjorde att vi fick hjälp att bolla tankar och idéer, säger Jesper Rehn.

jesper rehn, ikt-pedagog ronneby kommun.png

Jesper Rehn, IKT-pedagog i Ronneby kommun.

Alla omfattas

För två år sedan genomförde Ronneby 1:1-satsning i kommunens gymnasieskolor och över 1 500 elever fick en personlig bärbar dator. Efter nya noggranna undersökningar kring kostnader och funktioner föll valet åter igen på Targus.

När hösten startar kommer även samtliga elever i kommunens grundskolor, från förskola till årskurs 9, att få en platta eller dator. Det betyder att kommunen i höst kommer att förse 6 000 elever med utrustning som behöver skyddas.

Som IKT-pedagog är det Jesper Rehn som ansvarar för dessa satsningar och som både ser till så att plattor och datorer  kommer till så bra användning som möjligt och att de behandlas aktsamt.

dator uppfälld i en targusväska.jpg

Targus är ett företag som tillverkar hållbara skydd till datorer och plattor. Den variant som Ronneby har valt att köpa in är modell Work-In Clamshell 13,3’’.

– Eleverna får skriva på ett kontrakt att de följer de säkerhetsåtgärder som gäller för att datorerna inte ska förstöras eller bli stulna. En av fördelarna med Targus skydd är att man egentligen aldrig behöver ta av dem från datorerna och på så sätt blir anvisningarna automatiskt lättare att följa, säger han.

Har eleverna tyckt till om sina datorskydd?

– Det har de faktiskt. Till skillnad från vanliga mjuka datorskydd så finns det ett fack för laddaren på de här som de uppskattar. Dessutom finns det ett handtag som gör att datorn blir lätt att bära med sig. I takt med att fler och fler elever får datorer och läromedel som är digitala så kommer ju papper och böcker behövas mindre och mindre och det räcker med datorn. Då är det smidigt att man kan ta sig den med sig på ett bekvämt och säkert sätt, säger Jesper Rehn.

10 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng