Okända appar hotar GDPR

manga-manniskor-pa-bred-gata.jpg

Nära hälften av företagens nätverkstrafik och applikationer kan it-ansvariga inte identifiera och i en fjärdedel av fallen har 70 procent av nätverkstrafiken okänd identitet.

Ett företag utan möjlighet att identifiera datatrafik och applikationer är sårbara för ransomware, skadlig kod, obehöriga användare och andra cyberhot. Utvecklingen påverkas bland annat av en ökad användning av kryptering, falska webbläsare och olika tekniker för att undgå upptäckt.

Den internationella undersökningen The Dirty Secrets of Network Firewalls framtagen av it-säkerhetsföretaget Sophos visar att 52 procent av de totalt 2 700 medverkande företagen oroas över att den typen av nätverkstrafik och oidentifierade applikationer leder till försämrad produktivitet och 84 procent av deltagarna anser att situationen innebär ett allvarligt säkerhetshot.

– Den här studien visar att en stor andel it-ansvariga arbetar i blindo. Om du inte kan se allt i ditt nätverk kan du inte heller skydda det. Med tanke på GDPR och de mycket kännbara böter som är på väg att införas går det inte att fortsätta ignorera den stora andelen oidentifierad nätverkstrafik. Företag måste helt enkelt få koll på vem och vad som finns i det egna nätverket, kommenterar Ola Björling, ansvarig för Sophos i Norden och Baltikum, i ett pressmeddelande.

The Dirty Secrets of Network Firewalls har genomförts av marknadsundersökningsföretaget Vanson Bourne. Undersökningen bygger på information från it-ansvariga på medelstora företag med mellan 100 och 5 000 användare i tio länder, däribland USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, England, Japan, Indien och Sydafrika.

25 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng